Има ли кой да я спре? Швьонтек дублира титлата си в Рим след разгром на финала

от в 15:47 на 15.05.2022
Владислав Риждов

Ига Швьонтек категорично доминира Тура през последните четири месеца. За това време младата полякиня завоюва общо четири трофея, три от които бяха от сериите "Мастърс 1000", изкачи се до върха в световната ранглиста, а в допълнение на това се намира в серия от 27 поредни победи. Така тя пристигна на надпреварата в Рим решена на всичко, за да дублира титлата си отпреди година. С напредването на мачовете това изглеждаше все по-възможен сценарий, а Швьонтек мина по безапелационен начин през всичките си съпернички, класирайки се на нов голям финал.

От другата страна на мрежата пък застана тенисистката, която се наслаждава на най-добрите си дни в своята кариера - Онс Жабер. Тунизийката се превърна в първата състезателка от арабски произход, която печели титла от категория WTA 1000, когато триумфира в Мадрид, а само седмица по-късно можеше да напише нова страница в историята на тениса. Само че в сблъсъка нямаше никаква интрига и Швьонтек нагледно демонстрира силата си, давайки едва четири гейма на Жабер, за да вдигне втора титла в италианската столица - 6:2 6:2.

Финалната битка във Вечния град започна несъмнено по-добре за топ поставената. Още от изиграването на първата точка Швьонтек бе тази, която определяше темпото на корта, а с безупречните си удари от основната линия наказваше всяка една неточност на своята съперничка. Това позволи на Ига бързо да си изгради комфортен аванс в резултата - 3:0. Действащата шампионка провеждаше по категоричен начин атаките си, докато тунизийката изглеждаше безсилна пред това, което отсрещната страна на мрежата предлагаше като игра. Жабер все пак остана близо в резултата, след като не позволи на Швьонтек да я пробие за втори път, но веднъж вече поела водачеството, световната номер едно не постави под съмнение превъзходство си, и до края нямаше никакви проблеми да се доближи само на сет от мечтан завършек на седмицата.

А това изглеждаше все по-вероятно да се случи, след като 20-годишната състезателка по никакъв начин не намали оборотите, дори напротив. Тя трябваше да се справи с рядка точна за брейк на Жабер, но след това бе достатъчно убедителна, изстрелвайки се напред с цели два пробива преднина - 4:0. Последва леко отпускане от нейна страна и световната номер 7 започна да вярва, че може да измъкне нещо повече от срещата. Деветата в схемата намали част от изоставането си, но надеждите ѝ бързо бяха попарени от Швьонтек. Фаворитката измъкна труден сервис гейм в края, а моментално след това подчини още веднъж опонентката си, преди да падне на колене, ликувайки спечелването на петия си пореден трофей.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Има ли кой да я спре? Швьонтек дублира титлата си в Рим след разгром на финала Владислав Риждов
Теми:  
wta | ига швьонтек | мастърс 1000 | обзор | онс жабер | тенис турнир в рим | финал

Коментари





Следвайте ни в Facebook