"Имах паник атаки на корта": Григор призова атлетите да говорят открито за своята психика

от в 11:54 на 20.10.2024
Калоян Соколов

Григор Димитров сподели, че в в миналото е страдал от паник атаки и е имал проблеми със своята психика, като те са се отключвали, дори когато е на корта. Българинът отправи страхотно послание към останалите тенисисти и професионални атлети, насърчавайки ги да говорят открито на тази тема, защото според него това не е признак на слабост, а точно обратното.

"Би било лъжа, ако кажа, че не съм минавал през това. Имах тежки моменти на тревожност и паник атаки, които от нищото са се появявали. Мисля, че винаги помага, когато можеш да говориш с хора и да споделяш, дори ако това е пред друг тенисист.

Винаги съм казвал, че трябва да бъдем по-отворени един към друг. Знам, че е трудно, защото говорим за един брутален индивидуален спорт, но на първо място сме хора и не се различаваме по нищо от останалите, ако изключим, че просто се е случило да бъдем много добри в тениса.

Мисля, че много атлети по света започват все по-често да изразяват себе си, което е наистина прекрасно. Напоследък видях, че няколко баскетболисти от NBA доста открито говориха за менталното си здраве, а това беше огромна рядкост до неотдавна. Честно казано разбирам това, защото мъжете като цяло не обичаме да обсъждаме подобни теми, но не бива да бъде така.

Не бива да приемаме това като признак на слабост, а точно обратното. Всъщност е огромна сила да имаш тази ранимост у себе си, за да признаеш, че проблемът съществува и да се опиташ да го решиш, а не да таиш всичко това в себе си, докато се самозалъгваш, че всичко е наред" - откровено сподели Григор пред медиите на последната си пресконференция в Стокхолм.


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
"Имах паник атаки на корта": Григор призова атлетите да говорят открито за своята психика Калоян Соколов
Теми:  
atp | бгтенис | григор димитров | интервюта | любопитно | Пресконференции | стокхолм

Коментари





Следвайте ни в Facebook