Имаме финалист: Григор подчини екзекутора на Надал и ще спори за титлата в Бризбейн!

от в 14:02 на 06.01.2024
Мартин Петков

Григор Димитров ни направи свидетели на поредната си страхотна победа от началото на тазгодишната тенис кампания и воден от силните си резултати в началото на сезона, се класира за финала на АТР 250 турнира в Бризбейн. Най-добрият български тенисист трябваше в полуфинален дуел да се изправи срещу сензацията в надпреварата и екзекутор на Рафаел Надал - домакинския представител Джордан Томпсън, който след вчерашната си битка с Матадора видимо бе изцеден физически и нямаше никакви аргументи спрямо тениса на родната ни първа ракета, който не спира блести и се поздрави с победата след час и 46 минути - 6:3 7:5.

По този начин Димитров преодоля последното стъпало в турнира по пътя към класирането си за финала, където в утрешния ден му предстои да излезе на корта срещу топ поставения в схемата Холгер Руне. Битката за отличието пък се явява общо третият сблъсък в съперничеството между световния номер 14 и датчанина, като към момента двамата имат по един успех на своите сметки, а за всички ни остава надеждата, че в неделния ден Гришо ще сложи край на "сушата" си в Тура и ще завоюва първата си АТР титла от ноември 2017-а година насам, която ще бъде и негова втора в Бризбейн.

Бившият номер шампион в турнира влезе със завидно самочувствие в двубоя, като още от самото начало задаваше темпото в разиграванията посредством своя вездесъщ форхенд, докато австралиецът основно разчиташе на това да остане по-хладнокръвен в продължителните размени от основната линия. Подобен подход от страна на световния номер 55 срещу най-добрия ни тенисист обаче се оказа на практика самоубийствен, след като това позволяваше на Григор да навлиза навътре в корта, взимайки рано топката, което му носеше комфорта да разполага с пълната инициатива в разиграванията и печелившите удари от ракетата на българина своеобразно заваляха.

Същевременно Томпсън прибегна към отчаяни на практика действия и започна да пласира топката единствено на бекхенда на сънародника ни, ала именно обратният удар на Димитров бе една от водещите сили в репертоара му днес и той демонстрира пълния си потенциал в това отношение, за да реализира ключов пробив в шестия гейм. Впоследствие бившият номер три допусна някои известни колебания в собствените си подавания и дори му се наложи да отразява брейкбол, но поставен под напрежение, Гришо пласира цели пет аса, последният от които подпечата успеха му в откриващия сет.

На старта на втората част статуквото на корта остана непроменено и първата ни ракета все така умело дирижираше събитията в сблъсъка, като следваше ясно начертания си тактически замисъл във всеки един момент и съумяваше да накаже всяка по-плитка или "балонна" топка на световния 55, което го отведе да ранни шансове за пробив. Изправен до стената в тези минути, Томпсън се отдаде изцяло на самоотвержеността и изигра ситуацията навярно "вабанк", но рискът му се оправда и той оцеля, като оттам насетне проследихме спад в равнището на нашето момче.

Станахме свидетели на серия от нетипични за Димитров неточности, както и на двойна грешка от негова страна, чрез която той изостана с 0:40 в шестия гейм, но дори това не сломи духа на бившия шампион, който разгърна за сетен път потенциала на сервиса си и играта във фаза атака, за да оцелее във въпросната ситуация, ала това, за съжаление, далеч не сложи край на проблемите му. Още при следващото си заставане на начален удар, най-добрият ни тенисист отново се оказа преследван от грешки, докато австралиецът поддържаше доста високо ниво на постоянство в разиграванията и това доведе до нов брейкбол пред него, ала подаването на Гришо си свърши работата и паритетът продължи да властва в сета - 4:4.

Тогава и австралиецът се оплака от някакъв вид болка в областта на бедрото си, като повика физиотерапевт на корта и след масаж от медицинското лице, то аутсайдерът продължи да играе изключително агресивно, притискайки нашенеца. Атакуващият стил на Томпсън пък до голяма степен се изразяваше под формата на доста често излизания в близост до мрежата, които обаче бяха отлично разгадани от Григор в 11-ия гейм, когато той последователно реализира фамозни минаващи удари, по веднъж от форхенд и от бекхенд, за да осъществи така бленувания пробив, извел го до крайния триумф броени минути по-късно.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Имаме финалист: Григор подчини екзекутора на Надал и ще спори за титлата в Бризбейн! Мартин Петков
Теми:  
atp | бгтенис | бризбейн | григор | григор димитров | джордан томпсън | димитров

Коментари





Следвайте ни в Facebook