Имаме финалист: Григор пречупи Грийкспор в същинска тенис епика и ще спори за 10-та титла!

от в 20:54 на 19.10.2024
Калоян Соколов

Григор Димитров се класира за своя 21-ви финал в кариерата и общо четвърти на ATP надпреварата в Стокхолм! Най-добрият български тенисист срещна изключително вдъхновения Талон Грийскпор, който пласира една дузина асове и 37 завършващи удари, но и това не се оказа достатъчно за триумф над шампиона от 2013-та, чиято воля за победа му донесе успеха в един изключително качествен и драматичен сблъсък.

Григор бше на само няколко точки от поражението, само че показа изумителна психологическа устойчивост и съумя да пречупи своя съперник за крайното 2:6 7:5 6:4 след 2 часа и 26 минути игрово време, което му позволи да оформи финален сблъсък с четвъртия поставен Томи Пол, като евентуална победа на Димитров би му донесла 10-та титлата в неговата кариера, както и сигурно оставане пред Пол в годишната ранглиста, тъй като това ще бъде и пряк сблъсък за 10-тата позиция в надпреварата за класиране на ATP финалите в Торино.

 Срещата започна с ранен брейкбол пред седмия поставен, но нашият сънародник не трепна и спечели откриващото си подаване. Впоследствие самият бивш шампион се откъсна напред с 15:40, но нидерландецът не му даде абсолютно никакви шансове и изравни резултата. Димитров продължи да играе с високо ниво на самочувствие и агресията в играта му беше на нужното равнище, за да стигне до нова точка за пробив в четвъртия гейм, само че тя беше парирана с ас и равенството властваше на корта при 2:2.

Изглежда пропуснатите шансове влязоха в главата на Димитров, който влезе в негативна поредица и инкасира брейк, допускайки своята първа двойна грешка в мача. Това даде огромен импулс в играта на седмия поставен, който намираше линиите с огромна лекота и категорично надиграваше родния ни представител, чийто сервис загуби своята острота, а това доведе до нов пробив и комфортно спечелен сет от страна на аутсайдера.

Григор стартира положително във втората част, минавайки с лекота през откриващия си сервис гейм, а веднага след това стигна до първия си пробив в мача, който дойде след превъзходен минаващ удар от форхенд. Категорично обаче Грйикспор изглеждаше по-енергичен от двамата на корта и застрашаваше непрекъснато своя съперник от ретур, но бившият номер 3 някак оцеляваше със страхотни контра отигравания, за да поддържа преднината си до 4:1.

По-нискоранкираният играч продължи със своята офанзива, увеличавайки все повече напрежението върху родния ни представител, чийто форхенд го изостави в най-неподходящия момент и паритетът беше възстановен за 4:4.

Надеждите отново се завърнаха с пълна сила в лагера на българския тенисист, след като той взе подаването си на нула и се доближи на две точки до спечелването на сета, ала седмият поставен отреагира с нова порция асове, която направиха резултата 5:5.

Наред бяха тежки мигове за нашия сънародник, чийто борбен дух му позволи да навакса пасив от 0:30 и да застави съперника си да сервира за вкарване на частта в тайбрек. Тогава видяхме най-доброто от шоуто с марка "Григор Димитров", като представителят на топ 10 постави Грийкспор на колене с редица неспасяеми форхенди и така победителят щеше да бъде определен в трети решителен сет.

Качеството на игра ставаше все по-високо с всяка една изминала минута, а третият поставен правеше чудеса от храброст, за да се справя с непрестанните набези към мрежата на нидерландеца. Първите шансове за пробив дойдоха пред световния номер 37, който отрази смач и матира Димитров със сензационен лоб, само че последва печеливш форхенд в движение от ракетата на българина и той седна на почивка с преднина от 3:2.

Следващата златна възможност беше пред първата ни ракета, ала нидерландецът отрази 3 поредни мачбола в десетия гейм. Все пак нашият сънародник достигна до още една възможност да затвори мача в десетия гейм и този път съумя да пречупи съпротивата на своя съперник, печелейки поредното епично разиграване в мача!

 

 

 

 

 

 


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Имаме финалист: Григор пречупи Грийкспор в същинска тенис епика и ще спори за 10-та титла! Калоян Соколов
Теми:  
atp | бгтенис | григор димитров | Обзори | стокхолм

Коментари





Следвайте ни в Facebook