Имаме финалистка: Каратанчева сломи 6-та съперничка и ще играе за дебютна титла във Виена!

от в 14:03 на 07.09.2024
Калоян Соколов

Лия Каратанчев се класира за втория си професионален финал. 20-годишната българка достигна до спора за трофея на 35-хилядника в Сеговия през месец юни, а тази седмица вдигна още повече летвата на червените кортове във Виена. Родната ни представителка тръгна от квалификациите на надпреварата с награден фонд от 75 хиляди долара в австрийската столица и вчера записа петата си поредна победа, надигравайки втората поставена Лейре Ромеро Гормаз (световна номер 174).

Днес пък световната номер 472 се възползва от отворената схема и не остави шансове на друга квалификантка, а именно хърватката Ива Приморац, която разгроми с 6:2 6:3 за 1 час и 46 минути игрово време.

Така Лия ще се изстреля с около 110 места напред в световната ранглиста, доближавайки се до дебют в топ 350 на света, а в спора за титлата ще премери сили с една измежду непоставените Нурия Бранкачо (световна номер 241) и Тена Лукас (световна номер 260).

Досега младата ни сънародничка никога не е печелила титла в Тура при жените, а ако това се случи през утрешния ден, то тя ще добави 75 точки към актива си за класацията на WTA и ще се изкачи до около 325-тата позиция.

Първите два гейма предложиха здрава битка, но всеки един от тях завършваше с успех на Каратанчева. Българката тотално доминираше на корта и не след дълго водеше с 5:0. Все пак Приморац не се предаде и сведе пасива си до 2:5, като можеше да върне и втория от трите си пробива изоставане, но нашето момиче не позволи това да се случи и откриващата част приключи няколко разигравания по-късно с успех на родната ни представителка.

Лия отново потегли ударно във втория сет и при 3:1 имаше цели три брейкбола, за да удвои аванса си, само че хърватката показа съпротивителни сили и дори изравни за 3:3. Видимо обаче Каратанчева превъзхождаше своята съеперничка и до края на срещата не загуби нито гейм повече, поздравявайки се с една от най-значимите си победи в кариерата!

 

 

 


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Имаме финалистка: Каратанчева сломи 6-та съперничка и ще играе за дебютна титла във Виена! Калоян Соколов
Теми:  
ITF | бгтенис | виена | лия каратанчева | Обзори

Коментари





Следвайте ни в Facebook