Имаме нов ATP шампион: Серундоло спечели аржентинското дерби и триумфира в Бощад!

от в 16:09 на 17.07.2022
Калоян Соколов

Финалът в Бощад изненадващо ни предложи аржентинска битка между младите Франсиско Серундоло и Себастиан Баез, които започнаха сезона извън топ 100, само че се представят на много високо ниво през последните месеци и има сериозна възможност да бъдат поставени на следващия турнир от Големия Шлем.

Всеки един от финалистите имаше труден път в надпреварата, като Франсиско се справи със съпротивата на водача в схемата Каспър Рууд, докато Себастиан през вчерашния ден надигра световния номер 6 - Андрей Рубльов. Всичко това ни даваше предпоставки да видим много оспорван двубой, а очакванията напълно се оправдаха в началото, само че Серундоло беше безупречен във втората половина от мача и така тримфира с дебютната си купа на ниво ATP - 7:6(4) 6:2.

Мачът започна с размяна на пробиви, но двамата играчи бързо стабилизираха представянето си от линията за начален удар и посрещачите бяха напълно безпомощни през следващите минути. Правеше впечатление, че Серундоло се опитваше да води разиграванията, докато неговият съперник стоеше изтеглен далеч зад основната линия и главно разчиташе на грешки в завършващата фаза от страна на сънародника си.

Баез показваше удивителна скорост в придвижването си, само че определено не виждахме познатата креативност в играта му и полуфиналистът от Маями създаваше всичко по-интересно на корта. Стигна се до 5:5, когато шампионът от Ещорил имаше цели шест точки за пробив, но по-нискоранкираният състезател продължаваше да действа със завидна смелост и спаси подаването си. Впоследствие Серундоло достигна до два поредни сетбола, ала 21-годишният играч също показа характер и вкара сета в тайбрек, където Баез започна с две поредни двойни грешки и заслужено световният номер 39 се доближи максимално до спечелването на първата си ATP титла.

Ударите на осмия поставен ставаха по-къси с всяка изминала минута и нямаше никакъв помен от тениса, който го изведе до спора за трофея. Опонентът му пък преливаше от самочувствие и не се колебаеше непрекъснато да атакува. Мощта на Серундоло постепенно взе връх в разиграванията от дъното на корта, а по-младият играч изглеждаше нехарактерно скован в действията си и загуби четири поредни гейма, което помогна на Франсиско напълно заслужено да се превърне в новия шампион на състезанието в шведския град.


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Имаме нов ATP шампион: Серундоло спечели аржентинското дерби и триумфира в Бощад! Калоян Соколов
Теми:  
atp | бощад | Обзори | себастиан баез | франсиско серундоло

Коментари





Следвайте ни в Facebook