Имаме нов финалист в Шлема: Рууд надви Чилич и ще дебютира на "мейджър" финал

от в 23:27 на 03.06.2022
Калоян Соколов

Каспър Рууд никога през кариерата си не беше достигал до втората седмица на Ролан Гарос. Световният номер осем постигна най-много победи на червени кортове за миналия сезон, печелейки четири титли на клей през 2021-ва година. Скандинавецът обаче имаше сериозни трудности в изявите си на турнири от Големия Шлем, защото можеше да се похвали само с един изигран осминафинал до тазгодишната надпревара в Париж. Сега нещата изглеждат по коренно различен начин за Рууд, след като днес той надви Марин Чилич в полуфиналите на състезанието във френската столица и се класира за дебютния си "мейджър" финал - 3:6 6:4 6:2 6:2. По този начин норвежецът си осигури сблъсък за титлата срещу 13-кратния шампион Рафаел Надал, с когото никога не са се срещали в официален мач.

Още от началните минути се видя, че Чилич ще проведе срещата по своите правила и не се колебаеше постоянно да атакува. Хърватинът вземаше рано топката и си създаваше често позиции за спечелване на разиграванията, но допускаше необясними грешки в завършващата фаза на играта. Рууд пък успяваше да поддържа равенството в резултата с помощта на началния си удар, който изненадващо се оказа по-ефективен от този на опонента и му носеше множество лесни точки. Изведнъж обаче грешките от ракетата на бившия номер три секнаха и той мигновено проби за аванс от 4:3 гейма, а оттам насетне нямаше проблеми да прибави откриващия сет към актива си.

Втората част също започна позитивно за някогашния шампион от US Open, чиито ретури постоянно намираха страничните линии , като впоследствие не представляваше трудност за хърватина да доразвие предимството си. Постепенно обаче скандинавецът намери своя ритъм и поставяше топката, където пожелае чрез любимия си форхенд. Освен това кризата в играта на ветерана ставаше все по-сериозна и осмият поставен най-после съумя да осъществи брейк. Наред беше трудно подаване за норвежеца, чиято устойчивост от дъното на корта взе връх над офанзивата на Чилич. Авансът на по-високоранкирания състезател набъбна до 5:3 в негова полза, ала бившата трета ракета на света не беше казал последната си дума и достигна до три шанса за рибрейк в последния възможен момент, само че не се възползва от ситуацията и скоро имахме паритет в общия резултат.

Оттам насетне Рууд буквално летеше по корта, докато балканецът не издържаше на дългите разигравания и правеше необмислени опити да нанася уинъри. Тази стратегия се оказа пагубна за 20-ия поставен, а фаворитът пое контрола над двубоя в свои ръце и нямаше никакви проблеми да се поздрави с крайния успех.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Имаме нов финалист в Шлема: Рууд надви Чилич и ще дебютира на "мейджър" финал Калоян Соколов
Теми:  
atp | каспър рууд | марин чилич | Обзори | ролан гарос 2022

Коментари





Следвайте ни в Facebook