Имаме нов Мастърс шампион: 18-годишният Алкарас с исторически триумф в Маями!

от в 22:00 на 03.04.2022
Калоян Соколов

Карлос Алкарас ясно показа през настоящия сезон, че той не е просто бъдещето на тениса, а неговото настояще. Испанецът триумфира на силния ATP 500 турнир в Рио Де Жанейро, спечели цели 14 от последните си 15 мача, класирайки се за първия си финал от сериите "Мастърс". Това се случи на надпреварата в Маями, която днес намери своя най-млад шампион в 37-годишната си история! Въпросният рекорд стана факт благодарение на невероятното представяне на 18-годишния младеж, чийто тенис за пореден път изуми света и му помогна да надделее над Каспър Рууд с категоричното 7:5 6:4.

Спечелването на титлата не е единствената добра новина за Карлито, защото той ще прибави 1000 точки към актива си и от утре ще дебютира на рекордната си 11-а позиция в света, като също така може да се похвали с нови настъпления по банковата си сметка в размер на $1,231,245 долара.

Рууд откри срещата с колеблив сервис гейм, но съперникът му беше още по-нервен и предаде дебютното си подаване, след като допусна цели четири непредизвикани грешки от форхенд. Норвежецът ставаше все по-уверен в собствените си сили и натискаше още първия удар след сервиса, за да държи инициативата в срещата. Тийнейджърът пък не можеше да разчита на прословутите си къси топки, защото бързоногият скандинавец нямаше проблеми да достигне до тях и да ги завърши.

Все пак Алкарас показа признаци на пробуждаше в седмия гейм и на няколко пъти се защити изключително успешно, гарантирайки си точка за пробив и паритетът беше възстановен за 4:4. Младокът все по-често съумяваше да натисне бекхенда на опонента си, който се пропукваше сериозно и световният номер 16 отново можеше да осъществи пробив. Тогава последва мълниеносен обратен удар на полуфиналиста от Индиън Уелс, което му даде възможност да затвори частта на собствен сервис. Това се оказа тежка задача за ибериеца, тъй като Рууд отрази два сетбола и можеше спокойно да достигне до тайбрек, само че 18-годишният играч не трепна и вече докосваше трофея.

Втората част стартира с продължително подаване на шестия поставен, а по-младият тенисист вече действаше с пълна свобода и уинърите се множаха постоянно от неговата ракета. Норвежецът буквално не можеше да си вземе въздух в тези минути, докато беше подложен на истински обстрел от другата страна на мрежата, и закономерно резултатът набъбна до 3:0 в полза на 14-ия в схемата.

Скандинавецът продължи да се бори, намалявайки пасива си до 2:3 и вече отново осъществяваше отличните комбинации от първите геймове. Тези събития по никакъв начин не повлияха на Алкарас, чиято психологическа устойчивост остана непоколебима, и той се доближи на само четири точки до победата, откъсвайки се напред с 5:3

Рууд показа характер и застави тийнейджърът да приключи нещата на свое подаване. Испанецът изобщо не трепна, осигурявайки си три поредни мачбола, и реализира още първия чрез превъзходно бекхенд стоп воле.


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Имаме нов Мастърс шампион: 18-годишният Алкарас с исторически триумф в Маями! Калоян Соколов
Теми:  
atp | карлос алкарас | каспър рууд | маями | Обзори

Коментари





Следвайте ни в Facebook