Имаме нов Мастърс шампион: Рубльов отново разочарова Руне и триумфира в Монте Карло!

от в 18:16 на 16.04.2023
Мартин Петков

Началото на клей сезона в АТР Тура вече настъпи, като по традиция още в първите седмици от надпреварите на червени кортове, то вниманието ни беше приковано от Мастърса в Монте Карло. В спор за титлата влязоха цели 56 състезатели, като основните фаворити за отличието в лицето на двукратните шампиони от турнира Новак Джокович и Стефанос Циципас, не попаднаха дори във финалната четворка в Княжеството, докато навръх Великден в спор за трофея влязоха подгласникът от 2021-ва Андрей Рубльов и 19-годишният Холгер Руне.

Съревнованието помежду им, пък беше общо трето за тяхното съперничество, след като тийнейджърът спечели първия двубой, провел се на Мастърса в зала "Берси" в Париж през миналия сезон, където впоследствие завоюва и дебютната си титла в сериите Мастърс 1000. Реваншът за руснака пък дойде в самото начало на 2023-та година, когато на Аустрелиън Оупън той успя да надвие младежа, спасявайки два мачбола, преди да допусне поражение в четвъртфиналите от бъдещия шампион Новак Джокович.

Днешната им битка в Монако пък напълно според очакванията се оказа повече от ожесточена, като всеки от тях с представянето си в хода на сблъсъка доказа колко много иска да завърши отличната си седмица като шампион. В крайна сметка с по-здрави нерви в решителните моменти беше Рубльов, който се справи със собствените си демони и се завърна от пасив с 1:4 в решителния сет, за да подчини Руне след 2 часа и 34 минути на корта, триумфирайки с така бленуваната си дебютна титла в сериите Мастърс 1000 - 5:7 6:2 7:5. По този начин световният номер 6, който по пътя си към отличието в Монте Карло преодоля и други двама състезатели, които са носители на трофеи от подобен калибър в лицето на Тейлър Фриц и Карен Хачанов, вече може да нарече себе си Мастърс 1000 шампион и прибави към колекцията си общо своята 13-а АТР титла.

Още от самото начало на срещата размените по диагонала от основната линия бяха на почит, като всеки от двамата финалисти разчиташе на силните страни в играта си, при което балансът на силите беше повече от видим. Първи с по-сериозни намерения в офанзивен план се отчете скандинавецът, който пласира неколкократно неспасяеми къси топки в половината на петия поставен и това го вдъхнови към реализирането на пробив на нула.

Отговорът на Рубльов обаче се превърна в повече от достоен, след като московчанинът стабилизира равнището си при високотемповите разигравания и с всяка изминала точка намираше топката все по-често, което засвидетелства с увеличаването на броя си печеливши удари и освен че осъществи рибрейк, то дори беше напът да сътвори пълен обрат в резултата. Руне на свой ред съумя да запази нужното хладнокръвие, като мигновено заличи брейкбола пред съперника си, за да вдигне оборотите във финалните минути на откриващия сет, когато нагледно доминираше игрово над световния номер 6 и чрез пробив в последния възможен момент направи първата крачка към трофея в Монако.

С настъпването на втората част датчанинът не съумя да запази високото качество в представянето си, като неточностите от неговата ракета набъбваха прогресивно и той изостана назад с брейк. Заплахата за шампиона от "Берси" стана още по-голяма в идните минути, след като той трябваше да отразява два шанса пред противника, за да не предаде и последвалото си подаване, и демонстрира здрави нерви, при което оцеля и мигновено използва придобития импулс, възстановявайки паритета. Оттам насетне обаче Рубльов нагледно покачи равнището си значително, като вдигна твърде високо летвата за световния номер 9 и навлязъл в подем, то беше безупречен във всеки един аспект, което се превърна в свидетелство за безброй уинъри и четири поредни гейма в неговия актив, довели до изравняването на общия резултат в сблъсъка.

На старта на решителната трета част скандинавецът се абстрахира от случилото се на корта в последния четвърт час, като отново заигра близо до най-доброто си ниво, с което грешките в представянето му изчезнаха. Руснакът на свой ред наглед поддържаше зададеното от себе си темпо при собствените си геймове, но момент на разконцентрация от негова страна му струва прескъпо и той предаде подаването си, в което водеше с 40:0, в актива на тийнейджъра. 

Шестият поставен също обаче не остана така безупречен в последвалите моменти, като отстоя аванса си след два спасени брейкбола и въпреки проблемите си, при 4:1 в своя полза достигна възможност за дублиране на предимството си. Пропиленият шанс от датчанина вдъхна надежда на световния номер 6, който стана по-агресивен в подготовката си за ретурите и пласира поредица от отлични отигравания, за да оцелее в мача, като от наглед безизходна позиция възстанови равенството - сет на сет и 4:4. Впоследствие младокът спечели идното си подаване на начален удар, но физическият дискомфорт, който изпитваше в последния близо половин час, започна да играе твърде сериозна роля при размените от основната линия и Рубльов извлече максимума от ситуацията, след като реализира пробив в 11-ия гейм, който затвърди и подпечата блестящия си триумф с титлата на Мастърса в Монте Карло.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Имаме нов Мастърс шампион: Рубльов отново разочарова Руне и триумфира в Монте Карло! Мартин Петков
Теми:  
atp | андрей рубльов | мастърс 1000 | монте карло | холгер руне

Коментари





Следвайте ни в Facebook