Имаме първи полуфиналист: Рууд спечели Зелената група и изхвърли Надал от финалите на ATP

от в 00:26 на 16.11.2022
Мартин Петков

Тазгодишното издание на АТР финалите е в разгара си и първият кръг от началната фаза на надпреварата вече отмина. С него станахме свидетели и на безспорно изненадващи резултати, каквито бяха тези в Зелената група, след като Каспър Рууд и Тейлър Фриц надиграха респективно Феликс Оже-Алиасим и Рафаел Надал, за да заемат челните позиции в подреждането по пътя към място на полуфиналите, с което изпратиха на директна битка за оцеляване в турнира бившият и настоящият възпитаници на Тони Надал - Матадора и 22-годишният канадец. Оже-Алиасим демонстрира нагледно в откриващия за днешния ден в Торино сблъсък, че моментната му форма с три титли от последните му четири участия на състезания в Тура не е случайна, като повали рекордьора по "мейджър" трофеи и по този начин шансовете на испанеца да остане в надпреварата вече не зависеха от него, а от това Тейлър Фриц да надвие финалиста от US Open и Ролан Гарос в последователни сетове.

Мечтаният сценарий за Рафа обаче далеч не се сбъдна, след като норвежецът освен че спечели сет, намери нужното ниво в играта си и силите, за да се справи със съпротивата на шампиона от Индиън Уелс, който е и дебютант в състезанието, след 2 часа и 12 минути на корта, триумфирайки с 6:3 4:6 7:6(6). С успеха си световният номер 4 си гарантира първата позиция в крайното класиране в Зелената група, като похвалното за него е, че въпреки слабите му резултати в зала, то той за втора поредна година преодолява първия етап от Финалния Мастърс на най-добрите осем за сезона.

В началните минути на двубоя американецът често търсеше бърза развръзка на разиграванията чрез опити да реализира уинър, но ударите му далеч не бяха на нужното равнище и безвъзвратно се превръщаха в грешки. Именно това позволи на скандинавеца да си осигури ранен аванс от пробив, който безпроблемно бранеше с убедителното си сервиране, което показва още от откриващия си мач в Торино насам. Постепенно Фриц също вдигна качеството си на игра в своите подавания и се разписа в резултата, но увереността, която излъчваше световният номер 4 на начален удар, не остана невъзнаградена и Рууд се поздрави с успех в дебютната част за сблъсъка след едва 31 минути на корта.

На старта на втората част дойдоха и първите проблеми за двукратния финалист от Шлема, след като набезите му в атака не бяха ознаменувани от успех и той на два пъти пресили форхенда си, изпращайки го в аут, с което предостави поредица от брейкболи на шампиона от Индиън Уелс. Норвежецът в тези ключови мигове отново намери спасението в сервиса си, който за пореден път функционираше на висота и паритетът се запази. С това последва и абсолютна доминация на подавачите, които изглеждаха непробиваеми и дългите разигравания липсваха, преди това статукво да се промени с настъпването на десетия гейм. В него първият сервис на Рууд загуби от своята ефективност и скандинавецът не можеше да разчита на най-силното си оръжие, докато световният номер 9 без да свени излишно, проведе отлично многоходивите си комбинации в атакуващ план и достигна сетбол, който оползтвори след интензивна размяна от дъното на корта, завършила с топка на по-високоранкирания състезател в мрежата, което изпрати срещата в заключителната ѝ фаза.

С началото на решителната част двамата представители на топ 10 видимо намалиха риска в своите отигравания и подаванията се трупаха безпроблемно в активите на сервиращите. С течение на времето неточностите от ракетата на американеца започнаха да се множат неспирно и след поредните му грешки от форхенд му се наложи да се справя с брейкбол, но точно в този момент дебютантът блесна в най-добрата си светлина и плонжира, за да изпълни воле, с което реализира точката на мача, и получил нужното вдъхновение от това си действие, не позволи да изгуби началния си удар. В минути след това станахме свидетели на безвъзмездна тирада на сервис от двете страни на мрежата, срещу която не беше намерен отговор и логичното се случи - предстоеше ни да наблюдаваме тайбрек в последния сет. 

В него Фриц стартира крайно неубедително и изпрати удара си зад основната линия, при което норвежецът получи минипробив аванс, който му послужи като импулс в представянето и без излишния колебания, световният номер 4 разви преднината си с нова серия от печеливши отигравания от любимия си форхенд, която му осигури водачество от 5:1 точки при смяната на полета. В идните минути напрежението върху двукратния финалист от Шлема си каза думата и той допусна поредица от неточности, която му коства аванса и равенството възцари при 6:6. В този миг световният номер 9 предусещайки колко е близо до победата след два спасени мачбола, се пропука и допусна лековата грешка, от която Рууд светкавично се възползва и сложи точка на спора.


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Имаме първи полуфиналист: Рууд спечели Зелената група и изхвърли Надал от финалите на ATP Мартин Петков
Теми:  
atp | nitto atp finals | атр финали | каспър рууд | рафаел надал | тейлър фриц

Коментари





Следвайте ни в Facebook