Имаме шампионка: Крейчикова повали финалистката от РГ и е новата кралица на Уимбълдън!

от в 17:21 на 13.07.2024
Калоян Соколов

Барбора Крейчикова е новата шампионка на Уимбълдън. Световната номер 32 напълно заслужи своя трофей, побеждавайки редица по-високоранкирани тенисистки и вече е 2-кратна "мейджър" носителка, след като преди 3 години триумфира на Ролан Гарос. Чехкинята имаше сериозен спад в играта си по време на втория сет, само че показа шампионски характер и отново беше на топ ниво в решителната част, за да се наложи над Жасмин Паолини с крайното 6:2 2:6 6:4 за 1 час и 58 минути игрово време.

Така шампионката ще получи чек на стойност 2 милиона и 700 хиляди паунда, а също така ще се завърне в топ 10 на света, докато Паолини ще запише рекорден ранкинг благодарение на втория си пореден "мейджър" финал и от понеделник ще бъде пета ракета на света.

Началото беше мечтано за чехкинята, която спечели 10 от първите 11 точки в мача. Крейчикова се възползваше от плитките втори сервиси на своята съперничка и дори имаше шанс да удвои аванса си, но Паолини намери сили да спаси подаването си и се разписа в резултата за 1:2.

Това обаче не спря по никакъв начин устрема на шампионката от Ролан Гарос, която спечели следващите три гейма и отбелязва два пъти повече уинъри от съперничката си в хода на сета. Световната номер 7 се намираше в същински нокдаун, изоставайки с 1:5 и не можа да направи нищо повече от това да вземе още един свой сервис гейм, като по-нискоранкираната тенисистка се нуждаеше от само малко над половин час, за да вземе преднина в отделните части.

Изведнъж нервното напрежение скова сериозно някогашната номер 2 и тя беше бледа своя сянка. Крейчикова допускаше нехарактерни за себе си грешки, а италианката усети колебанията от другата страна на мрежата и скоропостижно дръпна с 3:0 гейма. Финалистката от Ролан Гарос преследваше всяка една топка и влезе в поредица от страхотни изпълнения, докато чехкинята не можеше да излезе от сериозната криза в представянето си и предаде сета с инкасирането на още един брейк, приключвайки частта с едва 4 уинъра срещу 14 неточности от ракетата си.

Решителният сет вървеше гейм за гейм до 3:3, когато 31-вата поставена достигна до брейкбол след мълниеносен форхенд уинър по диагонала. Паолини запази самообладание в следващото разиграване и извлече грешка от слайса на своята опонентка. Крейчикова не се отказа и се сдоби с нов брейкбол, а изглежда нервите на седмата поставена не издържаха и тя допусна дебютната си двойна грешка в двубоя, която се оказа решителна, тъй като чехкинята отрази успешно две точки за пробив при 5:4 в своя полза и се възползва от третия си мачбол, постигайки вероятно най-сладката победа в кариерата си!

 


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Имаме шампионка: Крейчикова повали финалистката от РГ и е новата кралица на Уимбълдън! Калоян Соколов
Теми:  
wta | барбора крейчикова | жасмин паолини | Обзори | уимбълдън

Коментари





Следвайте ни в Facebook