Исторически момент на РГ: Едва за трети път имаме 1/4-финалистка извън топ 300 в Големия шлем

от в 15:36 на 04.06.2023
Калоян Соколов

Анастасия Павлюченкова е първата 1/4-финалистка на Ролан Гарос. Рускинята получи травма точно преди миналогодишното издание на турнира и отсъства от корта за период от над 6 месеца, но сега изглежда преодоляла всички трудности от близкото минало и е за трети път сред финалната осмица в Париж.

Бившата финалистка до неотдавна се намираше в серия от шест поредни загуби и се срина до номер 333 в световната ранглиста, само че днес показа тенис достоен за най-високото ниво в WTA Тура и осъществи страхотен обрат над Елизе Мертенс - 3:6 7:6(4) 6:3. Някогашната номер седем изоставаше със сет и 1:3 гейма, но намери сили да сломи съпротивата на 28-ата поставена и в следващия кръг ще премери сили с една измежду Каролина Мухова (световна номер 43) и "щастливата губеща" Елина Аванесян.

Срещата започна с ранна размяна на пробиви, но впоследствие Павлюченкова започна да допуска твърде много непредизвикани грешки в опитите си да бъде агресивна и белгийката се откъсна напред с 4:1 гейма. По-високоранкираната състезателка се защитаваше отлично и определено влезе под кожата на съперничката си, която изглеждаше много нервна на корта и скоро откриващата част беше в сметката на поставената състезателка.

Мертенс продължи да доминира и в началото на втория сет, вземайки аванс от 3:1 и дори имаше възможност да удвои преднината си, с което до голяма степен да сложи точка на спора в мача. Тогава обаче дойде един от повратните моменти в двубоя, тъй като рускинята отрази цели седем брейкбола и това я изпълни с огромна доза самочувствие. Участващата с "уайлд кард" тенисистка нижеше уинъри от всяка една точка на корта и бързо намери начин да изравни резултата, а впоследствие изигра един напълно съвършен тайбрек и битката щеше да се реши в трета част.

Там силите напълно напуснаха белгийката, докато Павлюченкова не спираше с вихрените си атаки, които завършваха успешно почти всеки път и на бърза ръка си осигури два пробива преднина. Тогава Мертенс отскочи до съблекалнята, а след това взе и медицински таймаут, което разби ритъма на нейната съперничка и изоставането на Елизе се сведе до само един брейк разлика. Все пак рускинята съумя да се концентрира и реализира своя пети мачбол, реализирайки безпощаден  завършващ удар от бекхенд. По този начин 31-годишната състезателка се превърна в едва третата жена извън топ 300 на света, която достига до 1/4-финал на Голям шлем от началото на Откритата ера на тениса.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Исторически момент на РГ: Едва за трети път имаме 1/4-финалистка извън топ 300 в Големия шлем Калоян Соколов
Теми:  
wta | анастасия павлюченкова | елизе мертенс | Обзори | ролан гарос

Коментари





Следвайте ни в Facebook