Исторически момент за китайския тенис: Ву спаси 4 мачбола срещу Иснър и е шампион в Далас!

от в 00:15 на 13.02.2023
Мирела Николова

Ийвинг Ву пренаписа историята на китайския мъжки тенис през последните дни, след като се превърна в едва първия представител на страната, достигал до финал на АТР надпревара. През вчерашния състезателен ден в Далас той разби надеждите на домакините за изцяло американски финал, след като надви топ поставения Тейлър Фриц, осигурявайки си сблъсък за титлата срещу друг американец в лицето на Джон Иснър.

Двамата сътвориха един изключително оспорван двубой, продължил 3 часа и 2 минути и изпълнен с интрига до последната точка. Ву обаче демонстрира изумителен характер и след като спаси цели 4 мачбола, достигна до крайния успех след 6:7(4) 7:6(3) 7:6(12), като по този начин записа името си със златни букви в историята на тениса в Китай, превръщайки се в първия тенисист от тази държава с титла от АТР състезание.

Противно на очакванията, американецът допусна да се стигне до точка за пробив още в дебютното му подаване, но веднага след това побърза да направи необходимите настройки в играта си и до брейк така и не се стигна. От своя страна, световният №97 бе почти безпогрешен и често надделяваше в динамичните размени от дъното на корта. Подаванията протичаха под пълната диктовка на сервиращите, поради което изходът на сета бе решен в тайбрек, където по-големият опит на Иснър му помогна да излезе напред в отделните части.

Ситуацията на корта не се промени и във втория сет, където двамата отново печелеха сервис геймовете си без никакви затруднения. Ву изпита критичен момент в 12-ия гейм, когато бе изправен пред едва първия си брейкбол, който имаше статута и на мачбол. Тогава обаче китаецът не позволи напрежението да го завладее и удържа подаването си, за да вкара и този сет в тайбрек, в който пое контрола от самото начало и съвсем скоро изравни общия резултат.

Сценарият от предходните две части се повтори и в третия сет, където началният удар на двамата финалисти продължи да бъде тяхното най-силно оръжие, благодарение на което не допуснаха да се стигне до нито един пробив и така този толкова равностоен двубой трябваше да се реши в трети пореден тайбрек. Той се превърна в истинско зрелище, където в продължение на общо 22 поредни точки не видяхме нито един минипробив. В края обаче Ву се оказа по-стабилен и след като спаси 4 мачбола, на свой ред успя да материализира петата си възможност, за да се превърне в първия китайски тенисист с титла от надпревара на ниво АТР.


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Исторически момент за китайския тенис: Ву спаси 4 мачбола срещу Иснър и е шампион в Далас! Мирела Николова
Теми:  
atp | далас | джон иснър | ийбинг ву | Обзори

Коментари





Следвайте ни в Facebook