Историческите постижения, които постави Алкарас с титлата си на US Open

от в 12:19 на 12.09.2022
Калоян Соколов

Карлос Алкарас се поздрави с дебютната си титла от Шлема на тазгодишния US Open и освен това си гарантира изкачване под номер едно в световната ранглиста, ала това далеч не са единствените знакови постижения, които следват от представянето на ибериеца в Ню Йорк, а нека с вас да разгледаме останалата по-важна част от тях.

Първи шампион от Шлема, който печели три пореди петсетови мача преди финал от 3 десетилетия насам

Алкарас се утвърди не само като страхотен тенисист, но и като голям боец. Неговата невероятна психика му помогна да спечели три поредни петсетови мача по пътя си към финала. Наглед това трябваше да отнеме сериозно количество от силите на младока, но нищо подобно не се случи и последва нов успех, с който титлата заслужено отиде в неговите ръце. За последно Стефан Едберг беше печелил три поредни срещи в пълния формат, за да достигне до решителния сблъсък за трофея през 1992-ра година и в крайна сметка да се поздрави с крайния триумф в надпреварата. Още по-впечатляващото е, че Карлитос има рекорд от 8-1 в петсетовите си двубои, като единствената му загуба дойде от Матео Беретини на тазгодишния Аустрелиън Оупън.

Първи играч, който печели US Open още при второто си участие в турнира

През миналия сезон Карлос Алкарас направи паметен дебют в основната схема на US Open, след като победи на 1/16-финалите Стефанос Циципас в първокачествен сблъсък, а впоследствие продължи до фазата на финалната осмица. Този сезон пък тийнейджърът отново беше близо до отпадане на четвъртфиналите, но успя да надвие Яник Синер и оттам насетне не показа колебания, за да се превърне в новия шампион на състезанието. Досега никой не беше печелил турнира още при втората си поява в него, така че въпросното постижение е едноличен рекорд в историята на тениса.

Най-млад "мейджър" шампион от 2005-а година насам

Сравненията между Алкарас и Надал са неизбежни, имайки предвид, че са сънародници и това от колко ранна възраст започват да печелят значими купи. Карлитос дори изпреварва първоначалните успехи на Матадора и вчера изравни още едно от най-знаковите постижения на Рафа, тъй като тийнейджър не беше завоювал титла в Големия шлем, откакто манакорецът триумфира за пръв път на Ролан Гарос през 2005-а година.

Най-млад шампион на US Open в последните 3 десетилетия

Досега само един тийнейджър беше печелил US Open и неговото име е Пийт Сампрас. Легендарният американец държеше 32 години рекорда за най-млад шампион в Ню Йорк, но сега ще си има компания на върха, а предвид обстоятелството, че впоследствие Сампрас вдигна още 13 титли от Шлема, то бъдещето пред Алкарас изглежда повече от светло.

Най-млад номер номер 1 в историята на тениса

Категорично това е най-впечатляващо от всички тези постижения, защото никой тенисист не е успял да постигне толкова рано подобно ниво на постоянство, за да оглави ранглистата. Цели 49 години минаха, откакто подреждането на ATP съществува, а досега само Лейтън Хюит беше съумявал да се изкачи на челната позиция, преди да навърши 21 години (20 години и 9 месеца). Рекордът на Хюит обаче беше буквално пометен и в момента Алкарас е начело със своите 19 години и 4 месеца.

 

 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Историческите постижения, които постави Алкарас с титлата си на US Open Калоян Соколов
Теми:  
atp | us open 2022 | карлос алкарас | любопитно | рекорди

Коментари





Следвайте ни в Facebook