Историческо: Алкарас е първият човек с поредни победи над Надал и Джокович на клей!

от в 20:58 на 07.05.2022
Калоян Соколов

През вчерашния ден Карлос Алкарас изживя незабравими емоции, след като отстрани своя идол Рафаел Надал и по този начин записа най-ценната победа в младата си кариера. Предизвикателствата обаче тепърва започваха за шампиона от Маями, защото днес му предстоеше нова безкрайно тежка задача, изправяйки се срещу световния номер едно Новак Джокович. Досега никой тенисист не беше побеждавал последователно Надал и Джокович в турнир на червени кортове. Изглежда за всяко нещо си има първи път и Карлос Алкарас записа името си в историята на тениса, побеждавайки последователно двата колоса, които са разпределили общо 41 "мейджър" трофея помежду си.

19-годишният играч и Джокович сътвориха истинско зрелище в испанската столица и зрителите трудно можеха да си поемат дъх през тези 3 часа и 30 минути, тъй като те бяха наситени със спектакъл от най-висок клас. Накрая цялото това шоу приключи с паметен триумф в полза на деветия в световната класация - 6:7(5) 7:5 7:6(5). Така Карлитос си осигури място в сблъсъка за титлата, а там ще премери сили с един измежду Стефанос Циципас и Александър Зверев.

Срещата започна по мечтан начин за местния любимец, който проби още първото подаване на водача в ранглистата, подпечатвайки края на гейма с фамозен минаващ удар. Джокович обаче бързо намери своя ритъм и показваше по-голямо търпение от дъното на корта, докато Алкарас често рискуваше ненужно много, което водеше до сериозен брой непредизвикани грешки. Това помагаше на топ поставения неизменно да достига до точки за връщане на брейка, само че младокът си служеше отлично със своя кик сервис в тези моменти и запазваше преднината си.

Постепенно испанецът се вкарваше във все по-комплицирани ситуации на собствен начален удар и в крайна сметка се пропука, за да се стигне до равенство в резултата при 4:4. Последваха безметежни мигове за сервиращите тенисисти, което доведе до изиграването на тайбрек. Там световният номер едно се преобрази в същинска жива стена и просто не можеше да пропусне топката, а тийнейджърът не сполучи с няколко завършващи удара и трябваше да отразява цели четири сетбола. Първите три действително бяха спасени със смели действия на седмия в схемата, само че накрая той допусна неточност при опит за бекхенд по правата и откриващият сет отиде в полза на Ноле.

Втората част също протичаше абсолютно равностойно, като испанецът много често прибягваше до късите си топки, чиято ефективност беше почти стопроцентова, и 20-кратният шампион от Шлема дори нямаше възможност да стартира към мрежата. Алкарас продължаваше да задава темпото, ала Джокович се защитаваше образцово и по никакъв начин не позволяваше да бъде доминиран.

Балканецът неколкократно си даваше шансове да вземе решителен аванс, но 19-годишният състезател винаги запазваше най-добрите си отигравания за подобни моменти и бранеше аванса си до 6:5. Изведнъж първата ракета на света допусна сериозни спад и ибериецът имаше три поредни сетбола пред себе си, като последва поредната му великолепна къса, която му опразни корта, и паритетът в общия резултат беше факт.

Битката продължи да бъде все толкова зрелищна и в третия сет, където испанецът показваше завидна свежест и се опитваше да използва сериозната подкрепа на публиката. Джокович пък постоянно експериментираше с позицията си на ретур, а също така прибягваше до силно повдигнати топки, само че нямаха никакъв успех и младокът държеше инициативата. Топ поставеният пък беше принуден да прави чудеса от храброст, за да удържа сервис геймовете си и на четири пъти намери отговор за непрекъснато появяващите се брейкболи в актива на местния любимец.

Ролите скоро се обърнаха, защото Алкарас бе поставен в същото неприятно положение и последва подобаваща негова ответна реакция, изпращайки неспасяем форхенд по обратния диагонал за водачество от 4:3. Последваха два поредни гейма, в които посрещачите се сдобиваха с преднина от 0:30, но оттам насетне до изненада не се стигаше и Джокович беше принуден да сервира за оставане в срещата. Нещата обаче отново се усложниха за сърбина, който трябваше да отразява мачбол и изненадващо го стори с ас. Впоследствие двамата стабилизираха изявите си от линията на начален удар, като победителят щеше да бъде определен в решителен тайбрек.

Алкарас откри решаващия гейм с безкомпромисно драйв воле, след което световният номер едно сбърка рутинен форхенд. Джокович все пак се разписа в точките, възползвайки се от слабо изпълнена къса топка на съперника. Седмият поставен веднага отреагира с бекхенд уинър по правата и смяната на полетата дойде при 4:2 в негова полза. Бившият шампион не се предаде и пласира невероятен ретур на линията, с който върна мини пробива и изглеждаше, че ще направи поредния си фамозен обрат. Тогава дойде ред на нов пропуснат дланов удар от ракетата на Ноле и испанецът се сдоби с два мачбола, а вторият беше реализиран с могъщ форхенд по правата и сензацията беше реалност!


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Историческо: Алкарас е първият човек с поредни победи над Надал и Джокович на клей! Калоян Соколов
Теми:  
atp | mutua madrid open | карлос алкарас | мадрид | новак джокович | Обзори

Коментари





Следвайте ни в Facebook