Историческо: Чорич надви Циципас и се превърна в най-нискоранкирания Мастърс шампион!

от в 01:59 на 22.08.2022
Калоян Соколов

Борна Чорич трябваше да чака дълги четири години, докато отново получи възможност да играе на Мастърс финал. Хърватинът беше достигнал до номер 12 в световната ранглиста по това време, но впоследствие премина през серия от контузии и на практика отсъстваше през целия минал сезон. Все пак Чорич съумя да се възстанови от операцията на дясното си рамо и направи своето завръщане през този март, ала то се движеше далеч под очакванията и балканецът загуби 6 от дебютните си седем двубоя за 2022-ра година. Така 25-годишният играч трябваше да напусне топ 200 и множество специалисти започнаха да се съмняват, че някога ще видим отново тениса от страна на Борна, който някога му помогна да спечели наградата за най-прогресиращ състезател в ATP Тура.

Всичко обаче се промени по време на тазседмичната надпревара в Синсинати, защото световният номер 152 изведнъж се върна към оптималното си равнище и повали опоненти от ранга на Феликс Оже-Алиасим, Роберто Баутиста Агут, Камерън Нори и самия Рафаел Надал. Така той се превърна в най-нискоранкирания финалист в историята на турнира, а в спора за трофея му предстоеше да срещне Стефанос Циципас. Четвъртият поставен тъкмо беше надделял над водача в схемата и можеше да се похвали с най-много постигнати победи от старта на настоящия сезон, така че наглед беше сериозен фаворит в предстоящия двубой. Тези очаквания обаче бяха изцяло разбити от вдъхновеното представяне на хърватина, чиито невероятни изяви му помогнаха да постигне сензационен триумф с крайното 7:6(0) 6:2 и по този начин пренаписа историята на тениса, тъй като досега Роберто Каретаро (номер 143) държеше рекорда за най-нискокласиран Мастърс Шампион.

Сблъсъкът започна по мечтан начин за Циципас, който осъществяваше постоянен натиск към колебливия форхенд на своя съперник и защитата на Чорич просто не издържаше. Седмият в света използваше всяка една удобна възможност да вдигне темпото на игра и постигаше сериозен брой уинъри от длановия си удар. Съвсем скоро фаворитът взе преднина от 3:0 гейма и изглеждаше, че няма да станем свидетели на особени изненади в мача. Изведнъж непоставеният тенисист повиши значително качеството на ретурите си и на няколко пъти размина успешно налитащия в близост до мрежата грък. Бившият номер 12 осъществи неочакван пробив и изравни за 4:4, след като спаси няколко възможности за рибрейк.

Миналогодишният полуфиналист видимо се поизнерви от обрата на събитията и рискуваше прекомерно много, докато неговият опонент не предприемаше никакви необосновани действия и дочакваше грешките от другата страна на мрежата. Те бяха особено много в последвалия тайбрек, където елинът не спечели нито една точка и вече беше изправен до стената.

Втората част стартира с три поредни шанса за пробив пред Стефанос, ала той просто не можеше да влезе в разиграване и Чорич се измъкна от трудното положение. Циципас се опитваше да компенсира слабата си игра от дъното на корта, като атакуваше постоянно мрежата, но не беше достатъчно решителен при волетата си и често следваше контраофанзива на аутсайдера.

Хърватинът сякаш се забавляваше на корта и всяка една негова импровизация се получаваше безотказно, а скоро по-високоранкираният състезател предаде подаването си с двойна грешка и оттам насетне изглежда загуби всякакви съпротивителни сили, съдейки по незаинтересованото му поведение на корта. Чорич пък не допусна да се разсее от този факт и реализира още един брейк, с който си подпечата най-големия успех в своята кариера и напълно заслужено от утре ще се завърне в топ 30 на света.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Историческо: Чорич надви Циципас и се превърна в най-нискоранкирания Мастърс шампион! Калоян Соколов
Теми:  
atp | борна чорич | Обзори | синсинати | стефанос циципас

Коментари





Следвайте ни в Facebook