Историческо: Лазаров и Шиникова донесоха първата отборна победа на България в United Cup!

от в 09:50 на 01.01.2023
Калоян Соколов

Отборите на България и Белгия бяха изключително равностойни в хода на техния двудневен сблъсък от смесената отборна надпревара United Cup и равенството в общия резултат властваше до последно, което предопредели изиграването на решителни смесени двойки. Там поначало се очакваше Григор Димитров да обедини сили с Виктория Томова, но в крайна сметка на корта се появиха Изабелла Шиникова и Александър Лазаров, за когото това беше дебют в турнира.

Новосформираният тандем излезе в битка срещу опитните Давид Гофен и Елизе Мертенс, чиято инидивидуална класа определено будеше респект, ала родните ни представители не се притесниха от гръмките имена в белгийската селекция и надделяха с крайното 1:6 7:6(5) 10:6, за да триумфират с 3:2 успеха над опонентите си от Белгия и така да донесат първата отборна победа на нашата страна в историята на United Cup.

Лазаров откри срещата с комфортно спечелено подаване, но бързо се видяха проблемите с комуникацията на родните ни представители, които често не можеха да се разберат кой трябва да отиграе дадена топка, а освен това те допускаха купища неточности в близост до мрежата, което не им позволи да спечелят нито гейм повече в откриващата част.

Вторият сет започна далеч по-положително, тъй като Алекс повиши качеството на своите волета, докато Белла спомогна с отлична игра от основната линия и българите се сдобиха с първи брейкбол, след като Шиникова изстреля неспасяем форхенд ретур. Последва дълго разиграване, в което нашето момиче се държеше напълно равностойно с Давид Гофен и дочака грешката от другата страна на мрежата.

Импулсът в представянето на Лазаров и Шиникова обаче не продължи за дълго, като световната номер 381 предаде сервиса си с двойна грешка и скоро българите изоставаха с 2:3. В следващите минути видяхме най-доброто от тениса на Лазаров, който беше навсякъде и атакуваше неизменно началния удар на Мертенс, а всичко това позволи на родните ни представители да изравнят и дори отново да дръпнат с пробив аванс. 

За съжаление, то отново преднината им не просъществува за дълго и селекцията на Белгия съвсем скоро разполагаше с мачбол, но второто подаване на Алекс се оказа неразгадаемо за Гофен. Тимовете продължиха да са много равностойни до последно и се стигна до тайбрек, където нашата селекция поведе от самото начало и удържа до последно, за да вкара мача в решителен тайбрек до 10 точки.

Там Лазаров откри резултата с безкомпромисно бекхенд воле, което беше последвано от печеливш обратен удар по правата на Шиникова. Впоследствие Алекс закова два неспасяеми сервиса, докато Белла направи печеливш ретур при начален удар на Мертенс и смяната на полетата дойде при 5:1 за България. Уинърите в актива на нашите сънародници продължиха да се нижат и те си осигуриха цели шест поредни мачбола, като не сбъркаха при четвъртия опит и така България напуска състезанието с гордо вдигната глава, показвайки как има място на картата на световния тенис елит.

 

 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Историческо: Лазаров и Шиникова донесоха първата отборна победа на България в United Cup! Калоян Соколов
Теми:  
atp | united cup | wta | александър лазаров | бгтенис | белгия | българия | давид гофен | елизе мертенс | изабелла шиникова | Обзори

Коментари





Следвайте ни в Facebook