Историческо: Медведев ще задмине Надал и ще бъде новият №2 в света!

от в 20:44 на 06.03.2021
Мирела Николова

Даниил Медведев и шансовете му да се изкачи до втората позиция в световната ранглиста бяха широко дискутирани през изминалите седмици. Силното му представяне през последните шест месеца го доближи максимално до първите двама - Новак Джокович и Рафаел Надал, а след по-малко от две седмици той официално ще задмине Матадора. Това щеше да стане факт още следващия понеделник, ако московчанинът бе достигнал до финала на турнира в Ротердам, но неговото ранно отпадане още на старта отложи изкачването му. 

Когато класацията бъде актуализирана на 15 март, Медведев най-накрая ще стане световен номер 2. Новите правила на точкуването за ранглистата, които ATP обяви, гласят, че играчите губят половината от точките си, спечелени между 4 март и 9 август, което означава, че Надал предстои да загуби част от своя актив. 

По този на Надал ще му бъдат отнети половината от спечелените 360 точки на Индиън Уелс 2019, а на Медведев - само половината от 45. В момента Надал е с 9850 точки, а Медведев - с 9735, като по този начин разликата между тях е 135 точки, които ще бъдат стопени от руснака, за да се изкачи на второ място.

Кой беше последният играч, различен от Федерер, Надал, Джокович и Мъри, който беше в първите две в класацията на ATP?

Постижението на Медведев е историческо, тъй като той ще стане първият играч в топ 2, различен от Голямата четворка, от над 15 години. Последният, който постигна това, беше Лейтън Хюит - на 25 юли през далечната 2005 г. 


Ето как да гледаме тенис мачовете безплатно

Оцени тази статия:
Историческо: Медведев ще задмине Надал и ще бъде новият №2 в света! Мирела Николова
Теми:  
atp | даниил медведев | рафаел надал

Коментари

Следвайте ни в Facebook