Истории, драма и битки до последно: Защо трябва да проследим шоуто Надал-Кирьос?

от в 13:53 на 17.03.2022
Калоян Соколов

Рафаел Надал и Ник Кирьос ще се изправят помежду си в най-чакания двубой от четвъртфиналите на тазгодишния Индиън Уелс. През годините тези играчи не са криели никак топли чувства един към друг и именно това е правило срещите им толкова интересни, а нека сега с вас да направим един кратък преглед на досегашното им съперничество и да установим кое е разпалило враждата между тях.

Историята им започва през 2014-а година на Уимбъдън, когато Надал заема челната позиция в ранглистата, докато Кирьос се явява непознато име на тенис обществеността и участва в турнира с помощта на "уайлд кард". Тийнейджърът обаче точно беше спечелил първата си титла на ниво Чаланджър, като ясно показваше как е един от най-талантливите млади състезатели по онова време и няма никакво намерение да се страхува от именития си съперник, срещу когото се изправи в мач от четвъртия кръг на най-старата тенис надпревара в света.

Младокът вече е изумил повечето тенис фенове, защото в предишния етап е отразил цели девет мачбола срещу съперник от класата на Ришар Гаске и отрано показа на Надал, че изобщо не се съобразява с авторитетите и няма страх от победата. Кирьос нанизва 70 уинъра, от които 37 са директно от сервис и постига една от най-големите сензации в историята на спорта. Световният номер 144 ярко заявява таланти си, сътворявайки някои немислими изпълнения, а самият Рафа споделя мнението, че вижда в него бъдещ световен номер едно, ако работи по правилния начин.

Това обаче е последното нещо, което австралиецът прави и неговият талант не е достатъчен, за да спре Матадора при следващите им две срещи. В този момент се създава усещането, че екстравагантния състезател е изненадал Надал при дебютния им сблъсък, тъй като е бил непознат съперник и едва ли някога това ще се повтори.

Ник пък изобщо не се трогва от подобни мнения и остава ракетата му да говори. Австралиецът печели два от следващите си три мача с манакореца, в които показва тенис близък до съвършенството. Особено драматичен развой придобива тяхната битка в Акапулко, когато Кирьос на моменти изглежда сякаш не може да направи нито една крачка повече, само че използва умело енергията от трибуните и отразява три поредни мачбола в решителния тайбрек, който бива спечелен от него. Впоследствие испанецът го обвинява, че е прекрачил границите на тенис етикета и директно заключва как канберецът няма никакво уважение към опонента, публиката и най-вече себе си. 

Тези коментари провокират хлапашката страна у по-младия играч, чиито хапливи реплики не закъсняват. Шесткратният ATP шампион започва да поддържа теза как досега никога не е губил от Надал на настилка различна от клея и не може такъв тенисист да бъде считан за най-великия в историята. Кирьос все по-често определя Матадора като обикновен клей специалист и разкрива, че в миналото е бил нападан вербално от чичото на ибериеца.

Така стигаме до Уимбълдън 2019, когато испанецът изнася истински тенис урок на съперника си и му показва, че далеч не е силен само на червени кортове, вземайки реванш за поражението си отпреди 5 години. Тогава Рафа дава да се разбере пред журналистите, че думата "ако" не съществува в спорта и австралиецът няма да постигне нищо с демонстрираното си отношение към играта.

В същия период се разгаря сериозен скандал, тъй като Ник е забелязан да пие бира в местен пъб, като това се случва във вечерта преди мача. Кирьос обаче отрича това да е имало някакво отражение върху представянето му и признава, че целенасочено е ударил с топката Надал в едно от разиграванията. Според него не би трябвало шампион от такъв характер да може да преглътне просто един удар в гърдите.

Последната среща между двамата е от Аустрелиън Оупън през 2020-а година и тя отново е спечелена от Надал, макар че успехът идва след сериозни усилия. Всъщност именно този двубой изкарва взаимното уважение между тези толкова различни хора. Матадора не скрива, че харесва видяното от Ник Кирьос в хода на надпреварата и дори признава нуждата на тениса от неговото присъствие.

Напоследък Ник също е доста ласкав по адрес на един от най-сериозните си съперници, споделяйки следното в своя подкаст:

"Няма по-отдаден състезател от Надал. Той е готов да се бори до последната точка. Никога не съм отричал шампионските му качества и навярно именно той ще завърши кариерата си с най-много титли от големия Шлем" - завършва Ник.

Разбира се, Кирьос рядко може да запази едностранно поведение и наскоро обвини 21-кратня носител на "мейджър" трофеи, че не се е застъпил за Новак Джокович при проблемите му с австралийските власти и също така изрази мнение, че Рафа не може да приема загубите и заменя комплиментите с нападки към опонента. 

Във всеки случай ни предстои сблъсък на характери, който има дълга история във времето и за нищо на света не трябва да пропускате шоуто, чието начало ще бъде дадено малко след полунощ.

 

 

 

 


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Истории, драма и битки до последно: Защо трябва да проследим шоуто Надал-Кирьос? Калоян Соколов
Теми:  
atp | индиън уелс | истории и анализи | любопитно | Ник Кирьос | рафаел надал

Коментари





Следвайте ни в Facebook