Историята е пренаписана: Джокович сломи Рууд и завоюва рекордната 23-та титла от Големия шлем!

от в 19:21 на 11.06.2023
Мартин Петков

Новак Джокович има своя мечтан край на приказката си на тазгодишния Ролан Гарос, след като пренаписа историята на тениса, вдигайки рекордна 23-та титла от Големия шлем! Сблъсъкът за отличието в Париж представляваше изключителна битка, при това не само физическа, а и най-вече психологическа, където сърбинът за пореден път се доказа като човекът за големите мачове и се нуждаеше от точно 3 часа и 13 минути на корта, за да сломи Каспър Рууд по пътя към трофея - 7:6(1) 6:3 7:5.

С успеха си Ноле се възкачва отново на трона в световната ранглиста, ала надали това особено го топли, предвид факта че за първи път в кариерата си излиза в позицията на едноличен лидер по брой спечелени трофеи от Големия шлем, като вече може да се похвали с 23 купи в колекцията си, с което поставя нов рекорд в това отношение, пренаписвайки тенис историята, докато вечният му съперник Рафаел Надал остава на второ място със своите 22 отличия. Новият-стар номер едно освен всичко се превръща и в единственият тенисист, който има 3-кратен Кариерен шлем или по друг начин казано, е завоювал всяко от четирите "мейджър" отличия поне по три пъти.

Стартът на двубоя се оказа доста негативен за Джокович, който видимо изпитваше сериозно напрежение върху плещите си, като го изрази под формата на умопомрачителните осем непредизвикани грешки в рамките на откриващите две подавания за мача и за капак на всичко сбърка от смач в близост до мрежата, с което предаде гейма си в актива на скандинавеца. Световният номер 4 впоследствие беше напът да върне жеста на своя колега и инкасира серия от неточности на собствен сервис, ала остана хладнокръвен в размените от основната линия и поведе с 3:0. С отминаването на първата почивка сърбинът съумя значително да подобри позицията си на корта, като на първо време се разписа в резултата и постепенно започна да придобива инициативата в разиграванията, основополагащ за което беше фактът, че двукратният шампион в турнира навлезе в нужния ритъм и умело притискаше на ретур съперника си.

Именно агресивният стил на бившия номер едно с множество дълбоки топки в близост до линиите принуди Рууд да рискува повече, като напрежението за норвежеца да е в лидерската позиция си каза думата и той по фрапантен начин пропусна от смач в седмия гейм, при което Ноле заличи пасива си. Впоследствие високата интензивност в разиграванията се запази и голяма част от размените, опиращи до физическата издръжливост, завършваха с успех за миналогодишния финалист, който достигна до точка за рибрейк, която пропусна чрез лековата грешка, и мигновено на свой ред трябваше да спасява подаването си, но стори необходимото и оцеля.

Идните минути пък ни направиха свидетели на изключителни отигравания от всекиго от двамата състезатели, като най-впечатляващ беше ударът между краката на Каспър, с който той вдигна зрителите по трибуните на крака, но до нещо повече не се стигна и напълно закономерно ни предстоеше да наблюдаваме тайбрек. В него още от първата точка Джокович загатна, че се намира в "обетованата земя" за себе си и заигра безспорно най-добрия си тенис във всяко едно отношение, като пречупи отбраната на противника си и триумфира в откриващия сет, продължил главоломните 81 минути.

В минути преди началото на втората част балканецът се възползва от правото си да отиде до съблекалнята, като след завръщането си на корта продължи да е все така настъпателен в своите действия и агресията в ударите му се изразяваше под формата на уинъри. Същевременно миналогодишният подгласник изглеждаше видимо сломен най-вече психически, при което не се нагърбваше с това да дирижира случващото се в своите подавания и Джокович установи траен контрол на ретур, който донесе купища брейкболи на сметката му и той остана верен на стабилността си от основната линия, за да надхитри възпитаника на "Академия Надал" в едно от най-дългите разигравания за мача, с което оползотвори четвъртия си шанс и постави ръка върху трофея, повеждайки с пробив.

Самият сет се превърна в абсолютно изящество от ракетата на бившия номер едно, който пласираше в игра близо 70 процента от първите си сервиси, което му предоставяше комфорта да ръководи темпото в размените при свой начален удар и реализираше немалък брой печеливши отигравания. Норвежецът пък по никакъв начин не съумя да притисне особено противника си, като грешеше неистово в старанието си да придобие инициативата в разиграванията и дори му се наложи да спасява сетбол при свой сервис, с която задача се справи, благодарение на поредица от страхотни форхенди, ала 22-кратният шампион в Шлема не трепна пред случилото се и безпроблемно на собственото си подаване направи втората крачка по пътя към историята.

С настъпването на третата част сърбинът продължи с пълна сила своята наказателна акция от форхенд по отношение на неспирно увеличаващите се уинъри в актива му, като не се нуждаеше от много време, преди да достигне до първата си точка за пробив, но Рууд не позволи да се повторят събитията отпреди година, когато Рафаел Надал му "върза геврек" на финала, като намери верен съюзник в лицето на сервиса в трудните моменти и поддържаше паритета жив. Същевременно Джокера засвидетелства подобрението в началния си удар през последните години и демонстрира, че е взаимствал от треньора си Горан Иванишевич умението, изискващо огромно самочувствие, да реализира ас от второ подаване, докато равенството остана непокътнато - 3:3.

Световният номер 4 от своя страна с действията показваше завидно спокойствие, като наглед не се влияеше от крайно негативния за него резултат, при което спечели идното си сервиране и публиката мигновено застана зад гърба му в опит да го вдъхнови към нещо повече в срещата. Ноле обаче далеч не се трогна от освиркванията на зрителите по трибуните, с които свикна многократно досега в хода на надпреварата, а и като цяло в кариерата си, при което постепенно с течение на времето покачваше качеството на ударите си, за да изстреля фамозните три уинъра във фундаменталния 11-и гейм, когато осъществи пробив на нула, за да застане на сервис броени минути по-късно, като беше безупречен до мозъка на костите си и напълно закономерно триумфира с титлата, падайки победоносно на корта в радостта си и сълзите от гордост.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Историята е пренаписана: Джокович сломи Рууд и завоюва рекордната 23-та титла от Големия шлем! Мартин Петков
Теми:  
atp | историческо постижение | каспър рууд | новак джокович | ролан гарос | тенис история

Коментари





Следвайте ни в Facebook