Историята на Яник Ноа: От шампион на Ролан Гарос до вожд на село в Камерун

от в 17:00 на 09.02.2022
Калоян Соколов

Яник Ноа е може би най-голямата легенда на френския тенис, защото е последният представител на страната с титла от Ролан Гарос, което се случва през далечната 1983-а, когато побеждава защитаващия шампион Матс Виландер в последователни сетове и се превръща в национален герой. Сянката на Ноа и досега тегне над неговите сънародници, които така и не могат да повторят неговия успех. Бившият състезател може да се похвали със страхотни успехи и на треньорското поприще, където отвежда Франция до три триумфа в Купа "Дейвис", а освен това е отговорен за единственото спечелване на "Фед Къп" от страна на неговата родина.

Бившият номер три е бил известен дълги години с крайно атрактивния си стил на игра и е един от първите шоумени на корта, които разбиват стигмата за изцяло джентълменско поведение, внасяйки малко колорит в спорта. Някогашният шампион от Шлема често е пушил марихуана преди мачовете си и освен това е бил известн с бурния си начин на живот, като дори за известно време се превръща в рок звезда.

Сега обаче тези дни са далеч за 61-годишния мъж и той до голяма степен е избягал от известността си, завръщайки се към своите корени. Яник е син на камерунския футболист Закари Ноа, който до последно е обичал силно своята държава и дори съумява да накара френската си съпруга да заживеят обратно там, когато синът им е на 11 години. Бъдещият тенис шампион обаче няма нужните условия за тренировки в Африка и бързо се завръща в Париж, само че създава най-хубавите си детски спомени в малкото селце Етюди.

Така стигаме до 2017-а година, когато Яник губи своя баща. Това го разтърсва силно и той решава да сбъдне мечтата на покойния си татко, а именно да се завърне в Камеруни и да бъде полезен на обществото. Ноа за кратко време се превръща в любимец на местното население и бива издигнат за вожд, грижейки се за малки и големи.

"Случващото се е лудост. Мисля, че предприех тази житейска стъпка в правилния момент, защото сега приемам каузата по съвсем друг начин и го правя със сърцето си, за да изпълня нашата луда семейна мечта. Моите родители построиха първото училище на това място и гледам да развивам тяхната дейност по най-добрия възможен начин. Тъжното е, че селището се топи и се е превърнало в една малка махала, но всички хора са задружни, живеят с усмивка и не мислят за утрешния ден. Аз съм добил статута на патриархална фигура за хората тук и искам да им дам надеждата за един по-добър живот. Единствената трудност за мен представлява местният диалект, който съм позабравил, само че съм боец и ще се справя" - завършва бившият победител от Откритото първенство на Франция.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Историята на Яник Ноа: От шампион на Ролан Гарос до вожд на село в Камерун Калоян Соколов
Теми:  
atp | интервюта | истории и анализи | любопитно | яник ноа

Коментари





Следвайте ни в Facebook