Историята на опонента на Григор: От работа на местното пристанище до елита на световния тенис

от в 09:59 на 25.05.2023
Калоян Соколов

Григор Димитров ще излезе този следобед за 1/4-финалния си двубой от ATP 250 надпреварата в Женева, където ще срещне Кристофър О'Конъл. Световният номер 85 не е сред най-познатите състезатели на широката тенис аудитория, но неговата история определено заслужава по-сериозна разпознаваемост и именно заради това ще ви върнем шест години назад във времето, когато играчът е напът да захвърли своята кариера в спорта, но се завръща по-силен от всякога.

Кристофър О'Конъл бе смятан години наред за един от най-талантливите австралийски тенисисти, но съдбата му беше подготвила тежки изпитания. Кариерата на младока вървеше чудесно и той записа дебют в основната схема на Аустрелиън Оупън през 2017-а година, когато бива победен точно от Григор Димитров. Тогава обаче идва и възпалението на неговото колянно сухожилие. Това забавя сериозно неговото развитие и травмата се появява всеки път, когато австралиецът си мисли, че е готов да се завърне на корта. Впоследствие играчът изкарва и пневмония, а психиката му е направо унищожена.

Той решава да си вземе почивка от тениса в началото на следващата година, като има опцията да бъде треньор или да замине да почиства лодки заедно с брат си. По това време Кристофър просто не може да погледне повече ракетата си и решава да предприеме тази странна авантюра със своя най-близък човек.

"Реших да се заема с почистването на лодки, защото мисълта за тенис ме смазваше. Не можех да прекарвам ежедневието си на корта, мислейки какво съм можел да постигна, ако нямах контузии. Така се озовах на местното пристанище, където се занимавах с поддръжката на всякакви плавателни съдове. Заплащането беше много по-лошо, отколкото ми предлагаха в тенис клубовете, само че се чувствах далеч по-релаксиран през тези няколко месеца, докато упражнявах въпросната професия."

О'Конъл все пак се завръща на корта, но почти никой не му възлага особени надежди. Играчът не е участвал близо две години в професионално състезание и е изгубил всичките си ранкинг точки. Резултатите му действително не са бляскави и той дори не може да влезе обратно в топ 1000. Кристофър обаче не се отказва и работи здраво през предсезонната пауза, което му помага да се изкачи с 1060 позиции в класацията и по този начин получава шанс да участва на Откритото първенство на САЩ през 2020-та.

"Работех по-здраво от всякога и това се отплати. Чувствах се на върха на щастието, когато се качих на самолета за Ню Йорк, а няколко дни по-късно записах първата си победа в Големия шлем. Беше като сбъднат сън. В следващия кръг се изправих срещу Медведев и се чувствах чудесно по време на срещата, но тези момчета са твърде добри и са неслучайно в топ 10."

Сега тежките препятствия изглеждат зад гърба на О'Конъл и той вече е част световния топ 100, както и бивш 1/16-финалист на домашния си Шлем. Остава единствено да разберем дали австралиецът ще постигне целите си, ала едно е сигурно и това е, че той вече не е просто чистач, а е капитан на своя собствен кораб и тепърва ще видим до какви нови за него тенис земи ще достигне.

 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Историята на опонента на Григор: От работа на местното пристанище до елита на световния тенис Калоян Соколов
Теми:  
atp | анализи и истории | григор димитров | истории и анализи | кристофър о'конъл | любопитно

Коментари

Следвайте ни в Facebook