Историята се повтори: Осака беше спряна от Анисимова на втори пореден Шлем!

от в 13:28 на 23.05.2022
Калоян Соколов

Наоми Осака се намираше под номер две в световната ранглиста, когато стартира миналогодишния Ролан Гарос и беше спечелила последните два турнира от Големия шлем. Точно по това време японката започна да изпитва сериозни проблеми с психичното си здраве и заяви как няма никакво намерение да изпълнява задълженията си към медиите в Париж, което доведе до сериозна глоба и масово обществено недоволство. В крайна сметка Осака сама реши да се оттегли от турнира и впоследствие отсъстваше за дълго време от корта. Бившата номер едно обаче продължаваше да не съумява да прогони собствените си демони и изпадна от топ 100 в началото на настоящия сезон.

Всички тези събития ни накараха да се запитаме дали отново ще видим някога азиатката в нейната оптимална форма. Тогава нещата изведнъж се обърнаха изцяло в позитивен план за четирикратната шампионка от Шлема, която започна да работи с психолог и изглежда този ход се оказа успешен за нея, защото тя много скоро след това намери място на финала в Маями и изрази амбиции как още догодина би желала да си върне водачеството в класацията на WTA. 

Съдбата пък в този момент отново реши да подложи Осака на трудно изпитание, тъй като тя получи травма в петата на десния крак и имаше възможност да изигра само два мача на клей до началото на Ролан Гарос. На всичкото отгоре Наоми трябваше да се изправи срещу 27-ата поставена Аманда Анисимова, чиито изяви са впечатляващи през цялата 2022-ра и именно американката отстрани Осака на тазгодишния Аустрелиън Оупън.

Днес до голяма степен случилото се в Мелбърн се повтори и Анисимова за втори пореден път се оказа непреодолимо препятствие за японката в Големия шлем. 20-годишната състезателка нагледно демонстрира защо е бивша полуфиналистка в Париж и не отпусна нито сет на именитата си съперничка - 7:5 6:4. Това маркира едва третото отпадане на бившата номер едно в откриващия етап на "мейджър" състезание през цялата ѝ кариера, а американката си осигури сблъсък с талантливата Дона Векич в следващия етап на турнира.

Срещата стартира с бърза размяна на пробиви, но Анисимова първа стабилизира своето подаване и се откъсна напред с 3:1 гейма. Изведнъж Осака повиши значително оборотите си на игра, като константно пласираше ретурите си с отлична дълбочина и много скоро възвърна паритета в резултата. Японката дори поведе и не беше далеч от реализирането на решителен пробив, само че поставената тенисистка се окопити и отново пое нещата в свои ръце, за да прибави първия сет към актива си.

По-високоранкираната състезателка продължи да бъде на висота и през втората част, достигайки редовно до възможности за брейк на съперниковия начален удар. Все пак четирикратната "мейджър" шампионка продължи да се бори и действаше с голяма доза смелост във важните моменти, което я задържаше в мача, ала силите ѝ се изчерпаха в края и Анисимов реализира пробив в седмия гейм. Впоследствие бившата полуфиналистка навакса пасив от 0:40 на собствен сервис и сложи точка на спора чрез ефектен бекхенд уинър по правата.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Историята се повтори: Осака беше спряна от Анисимова на втори пореден Шлем! Калоян Соколов
Теми:  
wta | Аманда Анисимова | наоми осака | Обзори | ролан гарос 2022

Коментари





Следвайте ни в Facebook