Иванишевич: Джокович е единствен гений по рода си; иска да играе на Олимпиадата през 2028-а

от в 11:51 на 11.09.2023
Калоян Соколов

Новак Джокович покори пореден връх в световния тенис, завоювайки своята 24-та титла от Големия шлем и заслужено всичко прожектори сочат към него, но никой голям шампион не може да постигне всичко абсолютно сам и определено Горан Иванишевич има ключова роля за тенис дълголетието и неспиращите успехи на сърбин, а ето какво сподели бившият шампион на Уимбълдън след поредната титла на своя възпитаник:

За значението на 24-ата титла от Шлема и от какво е останал най-впечатлен:

- Kакво да кажа? 24 титли от Големия шлем! Харесвам да давам тeзи пресконференции, защото това означава, че Новак е спечелил титла от Големия шлем. Жалко е, че загуби финала на Уимбълдън за няколко точки, защото сега можеше да е оформил "Календарен шлем", но нека да не бъдем толкова разглезени. Той постигна нещо невероятно, все още е гладен, играе невероятен тенис, продължава да чупи рекорда и е настина хубаво да имам това място в неговия бокс, за да се наслаждавам на всичко това.

За това как Новак е преодолял загубата на Уимбълдън и дали е бил много ядосан:

- Tой винаги е ядосан, когато е на корта, така че няма значение. Просто отидохме в Синсинати и оставихме Уимбълдън да остане в миналото. Не сме споменавали този мач нито веднъж, защото не можеш да върнеш нещата. Карлос беше по-добър от двамата в онзи ден и спечели двубоя. Съвсем просто е. Подготвяхме се за US Open и спечелихме титлата в Синсинати, така че ни беше лесно да продължим напред. Тези седмици в САЩ протекоха много приятно, защото Ноле просто беше щастлив, че отново може да се състезава тук.

За психологическата устойчивост на Новак и дали може да се работи над това:

- Не мисля, че можеш да работиш над това. Това е вродено в теб. Някои го имат, а други не. Новак е единствен по рода си гений. Не много хора по света са като него. Неговите постижения са безспорно едни от най-великите, но не само в тениса, а в цялата история на световния спорт. Той е роден победител. Човекът, който не спира да се мотивира.

Когато му кажеш, че не може да направи нещо, то само влошаваш нещата, защото той ще те опровергае. При него няма извинения и ще се бори до последно, дори ако не се чувства добре. Не мога да кажа, че всички балканци сме такива, защото не би било вярно, но той е единствен по рода си и затова е най-добрият.

Истината е, че Новак имаше късмет да се появи след Роджър и Рафа, тъй като те не спираха да го бутат напред в развитието му. Не знам кога ще се роди друг подобен спортист.

За физическите проблеми на Новак в мача:

 - Ноле имаше известен късмет, тъй като Даниил му подари първия сет с този ранен пробив. С Медведев винаги трябва да се внимава. Имаше много тежки разигравания и е наистина невероятно как Новак спечели този втори сет, имайки предвид, че нещата не изглеждаха никак добре.

Той направи някои невероятни изпълнения в близост до мрежата и в тайбрека съумя да възстанови енергията си, а точно този тайбрек беше от решително значение за изхода на срещата.

Смятам, че той щеше да победи Карлос с 3:0 сета, ако беше спечелил онзи тайбрек на Уимбълдън, така че ситуацията беше сходна. Щяхме да имаме съвсем различен мач, ако Даниил беше изравнил сетовете. Въпреки допуснатият пробив в началото на третия сет, то вече бях абсолютно сигурен, че Новак ще се завърне и ще спечели двубоя.

За това дали е възможно Новак да се откаже, ако догодина спечели своята 25-та титла от Шлема:

- Трябва да зададете този въпрос на него, когато дойде тук. Не мога да кажа със сигурност, но не мисля, че ще го направи. Той планира да играе на Олимпиадата в Лос Анджелис през 2028-а година. Не можеш да знаеш какво става в главата му. Той непрекъснато търси някаква нова цел за постигане.

За това дали е изненадан какво постига Новак на тази възраст:

- Бих бил изненадан, ако не бях толкова близко до него и наблюдавах само отстрани. Не съм изненадан. Новак се наслаждава на предизвикателствата и веднага продължава към следващата цел. Той се грижи перфектно за тялото си и винаги всеки един детайл трябва да бъде съвършен. Никога не е шастлив на корта, което не знам дали е хубаво или лошо, но със сигурност не е хубаво за нас. Новак не спира да иска още и още, което му помага да постига тези невероятни резултати.

За него невинаги е било лесно да се мотивира на по-малките турнири и е ясно, че в момента е съсредоточен върху Шлемовете и предстоящата Олимпиада, но няма как да играеш най-добрия си тенис в най-важните състезания, ако неглижираш другите. Финалът в Синсинати му помогна да преодолее случилото се на Уимбълдън и да играе по този начин в Ню Йорк.

За проблемите на Новак с подхвърлянето на топката:

- Когато е нервен, то той не подхвърля добре топката. Това се случи в третия сет и доведе до пробив в полза на Медведев, след което Новак започна да ми крещи, но веднага съумя да се концентрира и започна да сервира много по-добре. Проблемът с подхвърлянето е често срещан за него в подобни моменти, само че той също е човек и това е напълно нормално.


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Иванишевич: Джокович е единствен гений по рода си; иска да играе на Олимпиадата през 2028-а Калоян Соколов
Теми:  
atp | us open | горан иванишевич | интервюта | новак джокович | Пресконференции

Коментари





Следвайте ни в Facebook