Иванишевич: Никой не може да победи Джокович, когато той иска да спечели даден трофей

от в 15:59 на 06.08.2024
Калоян Соколов

Горан Иванишевич коментира триумфа на своя бивш възпитаник Новак Джокович на Олимпиадата. Хърватинът засипа със суперлативи представянето на 24-кратния "мейджър" шампион във финала срещу Карлос Алкарас в Париж и изрази сигурност, че още дълги години сърбинът ще бъде основен фактор в световния тенис. Бившият шапион от Уимбълдън даде обширно интервю за Tennis Major, от което можем да разбрем колко много действително е значело за Джокович да спечели единствения голям трофей, който му убягваше години наред.

"Това е просто невероятно. Явно е било писано, че ще стане по този начин. Първи трофей за годината - олимпийски златен медал! Това е най-сладкият възможен сценарий. Контузия, операция и ужасен финал на Уимбълдън - всичко това се струпа накуп върху Новак, но в неделя видяхме на какво е способна човешката воля и желание. Няма по-добър играч в света от Новак, когато той покаже оптималното си равнище. Тогава абсолютно никой не може да го докосне.

Говорили сме много пъти за Олимпиадата. Този златен медал беше едно от най-големите ми пожелания към него. Той го искаше толкова силно и затова беше изключително емоционално за всички. Самият аз бях изумен от нивото на Ноле срещу Алкарас. Невероятно е как толкова бързо успя да забрави случилото се на Уимбълдън и да излезе напълно преобразен в ментален план.

Алкарас е с 16 години по-млад, удря топката по-силно и е по-бърз от Новак, но тук идват волята, силата на духа и огромното желание. Всъщност Ноле изигра мача по такъв начин, че ние изобщо не разбрахме за всички тези съществуващи явни предимства на Карлос. Само луд човек би могъл да каже, че Джокович вече не може да печели на най-голямата сцена. Той не може да бъде победен от никого, когато наистина иска да спечели дадена титла. Новак игра умно, агресивно и беше убедителен във всеки един свой удар.

Да, Алкарас удря топката много тежко, но Ноле удряше дори по-силно от него. Мисля, че това изненада Карлос и го направи нервен, а тогава той е склонен да допуска немалко непредизвикани грешки. Точно това се случи в тайбрека на втория сет. Алкарас знаеше, че ще бъде наказан при всеки свой малко по-къс удар и неточностите от неговата ракета не закъсняха.

Истинският Новак не се появи във финала на Уимбълдън, но тук можеше да кажем, че развръзката щеше да бъде същата, ако ще да бяха играли още 5 часа. Новак едновременно летеше и танцуваше по корта. Хората забравят, че това беше първия негов олимпийски финал, а той усети възможността и веднага я сграбчи. Същевременно знам колко луд е този човек, така че няма да се изненадам, ако го видя в Лос Анджелис през 2028-а година.

Много съм щастлив за Ноле и му пожелавам сега да спечели рекордния 25-ти Шлем и да се оттегли спокойно, въпреки че този човек няма да се откаже абсолютно никога. Мисля, че златният медал ще го вдигне психически нагоре и той отново ще намери най-високото си ниво на мотивация. Определено той ще е фаворитът за титлата на US Open, ако играе по този начин.

Знам, че ще наблюдаваме Новак Джокович още дълго време на корта. Просто останалите не могат да се отърват от него. Смятам, че той е един от най-великите спортисти за всички времена. Вече е въпрос на мнение дали е в топ 5 или топ 3, но със сигурност е някъде там в тази класация" - завърши разговора на бившия номер две с Tennis Majors.

 

 


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Иванишевич: Никой не може да победи Джокович, когато той иска да спечели даден трофей Калоян Соколов
Теми:  
atp | горан иванишевич | интервюта | новак джокович | париж 2024

Коментари





Следвайте ни в Facebook