Иванишевич за работата с Джокович: Той ти дава 3 секунди, в които да му обясниш 15 неща

от в 04:47 на 17.05.2024
Калоян Соколов

Новак Джокович и Горан Иванишевич се разделиха много изненадващо след 6-годишно изключително успешно сътрудничество. Двамата балканци спечелиха заедно 9 титли от Големия шлем, само че изглежда изчерпаха професионалните си взаимоотношения и прекратиха своята съвместна работа, запазвайки отлични приятелски взаимоотношения. Самият Иванишевич неведнъж е споделял колко тежко е да се работи със световния номер едно, а сега влезе в подробности за този етап от своя живот, давайки обширно интервю за швейцарска медия "Blick", чрез което можем да разберем какво представлява да бъдещ част от екипа на най-успешния тенисист за всички времена.

За чувството да тренираш Новак Джокович:

Всичко извън спечелването на титлата, е огромен провал, когато тренирате Новак. Това е огромен натиск, с който трябва да се справите, а самият Ноле е изключително взискателен. Той държи всеки ден да се случва нещо ново и непрекъснато иска да става по-добър. Най-добре изобщо не приемайте да бъдете негов треньор, ако не сте готови да работите под постоянно напрежение. Езикът определено ми помогна, защото нямахме бариера помежду си. С Новак нещата стоят така - той иска да научи от вас 15 неща едновременно, а вие разполагате с около 3 секунди, за да му ги обясните, така че трябва да ги изпозлвате добре. Може да беше наистина тежко, но харесвам времето, което прекарах заедно с него.

За това какво са опитали да подобрят заедно в играта на Джокович:

- Много е трудно да се посочат слабите му страни. Слабост ли е, че понякога допуска грешка след 25 разменени удара в разиграване? Най-вече работихме върху неговия сервис, позиционирането на мрежата и неговите волета. Това са малки подробности на най-високото ниво. Всички топ играчи тренират подобни неща, макар че напълно се различават в подхода си. Федерер винаги изглеждаше напълно спокоен на тренировка, докато Надал има такъв вид, чсе чудиш дали в момента не бива преследван от стадо лъвове.

За специалната форма на работа със световния номер едно:

- Той е невероятен, когато става въпрос за контраигра. Това се дължи най-вече на неговите бързи реакции и умението да му да чете играта по страхотен начин. Работихме специално върху тази негова силна черта, като използвахме специални очила, които да подсилят неговите инстинкти и да се опитаме да направим неговото зрение максимално силно.

За безсънните нощи като треньор на Джокович:

- Винаги съм имал добри хапчета под ръка. Има сериозен натиск в тази индустрия и не бях ок с това. Стараех да се свикна с обстоятелствата. Това, че двамата сме от Балканите ни беше от сериозна помощ да се разбираме в подобни трудни ситуации. С Ноевак си приличаме и винаги бях подготвен за неговите реакции.

За бурните реакции на Новак спрямо него:

- Това се случваше отново и отново. Последният път отново ми се развика и всички го видяха. Понякога го разбирам, но понякога не. Нямам идея какво иска от мен в дадени моменти и затова наскоро му дадох информация за облаците, които се бяха образували над нас, но явно не се интересуваше от това да разбере какво е времето и тогава ми се разсърди, но ставаше въпрос за мен и всичко беше наред след 5 минути. Със сигурност Новак ми е простил много неща, които нямаше на други треньори, а обратното важи в пълна степен.

Той успява много бързо да изхвърли негативните емоции и отново да се концентрира в играта. Понякога в тениса се нуждаеше от ударна доза адреналин, за да рестартираш всички възможни моменти. Умственият компонент е най-важният в този спорт и категорично Ноле е много силен там.

 

 


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Иванишевич за работата с Джокович: Той ти дава 3 секунди, в които да му обясниш 15 неща Калоян Соколов
Теми:  
atp | горан иванишевич | интервюта | любопитно | новак джокович

Коментари





Следвайте ни в Facebook