Изненада в Женева: Джари изхвърли топ поставения и двукратен непобеден шампион в турнира

от в 01:52 на 26.05.2023
Калоян Соколов

Топ поставеният е аут в Женева. Световният номер четири Каспър Рууд приключи неуспешно опита си да завоюва трета поредна титла в швейцарския град, а интересното, е че скандинавецът никога досега изобщо не беше губил в тази държава, тъй като можеше да се похвали с два завоювани трофея и от състезанието в Гщаад. Изненадата беше сътворена от двуметровия чилиец Николас Джари, който се представя отлично през сезона на клей и неслучайно наскоро взе купата на домашния си турнир в Сантяго.

Южноамериканецът пласира една дузина асове по пътя към най-голямата победа в своята кариера, която го класира на 1/2-финалите в надпреварата, а там негов съперник ще бъде друг бивш шампион - Александър Зверев. Любопитното е, че сблъсъкът между двамата ще е повторение на финала от 2019-та година, когато бившият номер две отрази няколко мачбола и в крайна сметка сломи съпротивата на гиганта в тайбрека на решителния сет.

Първата част започна с известно надмощие на Джари, който спечели на нула откриващите си две подавания и впоследствие имаше точка за пробив, само че не се възползва от тази си възможност. Рууд пък посрещаше по-добре с всяка изминала минута и изненадващо осъществи брейк в осмия гейм, след като непоставеният играч направи четири поредни непредизвикани грешки и много скоро откриващият сет беше история.

Във втората част станахме свидетели на много сериозна доминация от страна на сервиращите, които само в един гейм допуснаха да загубят повече от едно разиграване. Световният номер 54 все по-често търсеше път към мрежата, където демонстрираше страхотни рефлекси, докато норвежецът разчиташе на по-голямата си стабилност от дъното на корта и в крайна сметка се стигна до тайбрек. Там началният удар на южноамериканеца работеше абсолютно безотказно, което постави фаворита под огромно напрежение, а той не издържа на натиска и имахме равенство в общия резултат.

Джари най-после прекъсна серията без пробиви и наглед се откъсна решително напред с 4:3 в третия сет, ала последва незабавен отговор от Рууд и паритетът беше възстановен. Джари обаче беше твърдо решен да избегне изиграването на нов дълъг 13-ти гейм и рискуваше максимално, търсейки уинъри от всяка една позиция на корта, като тази стратегия му позволи отново да отмъкне съперниковото подаване и да триумфира с победата в сблъсъка.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Изненада в Женева: Джари изхвърли топ поставения и двукратен непобеден шампион в турнира Калоян Соколов
Теми:  
atp | женева | каспър рууд | Николас Джари | Обзори

Коментари





Следвайте ни в Facebook