Изненадата бе далеч: Алкарас се оказа твърде висока летва за Григор и го надигра в Мадрид

от в 22:37 на 30.04.2023
Мартин Петков

Григор Димитров имаше желания от всички ни победоносен старт на кампанията си на Мастърса в Мадрид, след като за пореден път през сезона засвидетелства класата на началния си удар във важните моменти и пречупи съпротивата на световния номер 56 Грегоар Барер в два тайбрека. Успехът срещу французина класира най-добрия ни тенисист за третия кръг в състезанието, където жребият му отреди несъмнено кошмарен съперник в лицето на защитаващия шампион Карлос Алкарас, който се намира отново на победния път след контузията си в областта на лявата ръка и изглежда устремен към това да зарадва сънародниците си с нов трофей.

Първата ни ракета няма особено с какви постижения да се похвали от старта на сезона на клей насам, докато 19-годишният испанец вече вдигна трофея на надпреварата в Барселона, като с успеха си в откриващия си двубой в Мадрид записа своята 16-а поредна победа на родна земя в АТР Тура. Тийнейджърът освен всичко в ролята си на топ поставен бива изцяло фаворизиран за спечелването на отличието в испанската столица, предвид отсъствието на Рафаел Надал и Новак Джокович, ала нашите надежди за изненада се крепяха на факта, че именно на този турнир през 2013-а година Димитров постига единствената си победа в кариерата над актуален номер едно, поваляйки Джокович.

В миналото Карлитос и българина досега се бяха срещали едва веднъж, като това се случи на Мастърса в зала "Берси" в Париж през миналия сезон, когато носителят на титлата от US Open даде едва четири гейма на нашето момче. Днешната им битка на стадион "Маноло Сантана" пък далеч не се разви по коренно различен начин, след като Алкарас ни предложи най-доброто, на което е способен на червени кортове, и не остави шансове на Григор да търси победата, надделявайки над него след час и 30 минути на корта - 6:2 7:5. Предвид поражението си, за хасковлията продължава да няма сигурност дали ще е сред поставените състезатели за Ролан Гарос, докато на местният любимец му предстои на осминафиналите в Мадрид да срещне бившия шампион Александър Зверев, когото надигра в спора за титлата при миналогодишното издание на надпреварата.

Ибериецът още от първото разиграване в двубоя демонстрира нагледно агресията си при размените от основната линия, като не оставяше никакво време за реакция на световния номер 32, който в опита си да е агресивен, направи двойна грешка при 30:30, която беше последвана от удар в аут, и Карлитос потегли с пробив. Подемът в играта на защитаващия шампион не приключи с това и той беше напът да дублира аванса си в резултата, но изправен до стената, Григор вкара поредица от отлични първи сервиси, с което отрази два брейкбола и се разписа в резултата.

С това си действие Димитров видимо получи сериозна доза увереност в собственото си подаване, като плътно следваше в статуквото топ поставения, но сбъркан смач от страна на първата ни ракета при 2:4 и 30:0 наруши ритъма в представянето му и Алкарас вдигна оборотите, печелейки осем поредни точки, за да се поздрави с успеха в откриващия сет.

На старта на втората част нашето момче съумя по впечатляващ начин да се абстрахира от случилото се досега в мача, като отново покачи качеството си в сервиса си и беше равностоен във всяко едно отношение на тийнейджъра. Постепенно с развитието на сета двамата безкрайно талантливи състезатели започнаха да играят на върха на способностите си, като магическите изпълнения бяха част от почти всяко разиграване и ние имахме възможността да се насладим на красотата на тениса, изразена под формата на висок атлетизъм и техника.

Именно този тип отигравания донесе импулс в играта на Гришо, който на няколко пъти навлезе навътре в корта, за да нанесе печеливш удар, което доведе до първи проблеми за испанеца на сервис и намиращият се на гребена на вълната Димитров реализира пробив за 4:2. Идният гейм на първата ни ракета се превърна в преломният момент за сета, след като Карлитос онагледено показа пълния блясък на репертоара си с тенис оръжия, вдигайки зрителите по трибуните на крака, и осъществи светкавичен рибрейк на нула, за да възстанови паритета на корта.

Последва затишие в следващите минути, преди в 11-ия гейм, оказал се впоследствие от съществено значение за крайния изход на срещата, Григор да допусне поредица от лековати неточности, която започна с двойна грешка и завърши с форхенд в аут, при което доскорошният световен номер едно причисли към актива си подаването на родния ни представител и заслужи правото да сервира за победата. Застанал на начален удар за победата, Алкарас не постави превъзходството си на корта под въпрос и без особени затруднения узакони победата си над Григор Димитров.


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Изненадата бе далеч: Алкарас се оказа твърде висока летва за Григор и го надигра в Мадрид Мартин Петков
Теми:  
atp | бгтенис | григор димитров | карлос алкарас гарфия | мадрид | мастърс 1000

Коментари





Следвайте ни в Facebook