Изненадата е избегната: Беретини бе тестван от "щастлив губещ", но оцеля и очаква Мъри!

от в 22:23 на 31.08.2022
Мирела Николова

Матео Беретини пристигна на Откритото първенство на САЩ без нито един спечелен мач по време на американското си турне, но вече набира скорост в Ню Йорк, след като днес намери място в третия етап на последния за годината турнир от Големия шлем. Италианецът стартира кошмарно в днешния си двубой срещу "щастливия губещ" Юго Грение, но впоследствие повиши значително нивото си на игра и успя да затвори срещата в своя полза след 2:6 6:1 7:6(4) 7:6(7), като в битка за място на осминафиналите му предстои сблъсък с бившия шампион в надпреварата Анди Мъри.

В откриващата част по-голямата част от ударите на 13-ия поставен излизаха извън очертанията на корта и за французина бе достатъчно единствено да държи топката в игра, дочаквайки неминуем пропуск от отсрещната страна. Беретини не можеше да разчита на най-силното си оръжие – форхенда, а това в комбинация със слабото му представяне на второ подаване позволи на Грение да реализира два пробива. Сервирайки за спечелване на сета, по-нискоранкираният тенисист бе изправен пред два брейкбола, ала отново неточностите на италианеца изиграха своята роля и след 16-ата непредизвикана грешка на Беретини бе сложен край на дебютната част в полза на аутсайдера.

Случилото се обаче сякаш успя да мотивира още по-силно италианеца, който излезе напълно преобразен в началото на втория сет и още от първите минути демонстрираше най-доброто, на което е способен. Благодарение на великолепно насочените си мощни форхенди той си отваряше корта и завършваше с безапелационен уинър, който Грение само можеше да изгледа как профучава покрай него. Така Беретини осъществи два пробива и след цели 17 печеливши удара изравни резултата в отделните сетове.

В третата част втората ракета на Италия продължи да диктува разиграванията с длановия си удар, проправяйки си безпроблемно път напред към мрежата. От своя страна, французинът успя да увеличи дължината в ударите си, не позволявайки на опонента да вземе инициативата. Паритетът в геймовете остана непокътнат до самия край на сета, поради което станахме свидетели на решителен тайбрек. В него фаворитът отново повиши оборотите си и пое контрола още от самото начало, повеждайки с 3:0, след което поддържаше преднината си и съумя да се доближи на крачка от успеха.

Четвъртият сет също предложи сериозна доза интрига и въпреки че снарядите от ракетата на Беретини се множаха един след друг, Грение все пак намираше начин да се опази от инкасиране на пробив и да съхрани паритета. В единадесетия гейм той дори се сдоби с два шанса за реализиране на брейк, ала точно в този момент сервисът на италианеца му дойде на помощ и скоро бе поставено началото на още един тайбрек. В него резултатът се развиваше точка за точка до 7:7, преди световният №14 да блесне с два фамозни минаващи удара от форхенд по правата, с които прати двубоя в историята след 3 часа и половина игра.

 

 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Изненадата е избегната: Беретини бе тестван от "щастлив губещ", но оцеля и очаква Мъри! Мирела Николова
Теми:  
atp | us open 2022 | матео беретини | Обзори

Коментари





Следвайте ни в Facebook