Изненадата на деня в Шанхай: Възроден Гофен изхвърли бронзовия медалист от Олимпиадата!

от в 13:29 на 07.10.2024
Калоян Соколов

Атмосферните условия в Шанхай до този момент не позволяват да се играе особено много тенис в китайския мегаполис, но до този момент видяхме немалко изненади в отминалите срещи, след като миналогодишният финалист Андрей Рубльов отпадна още на старта, а същата съдба споходи Каспър Рууд и шампиона от Токио - Артур Фис. 

Наглед вероятността Лоренцо Музети да последва съдбата на тези трима тенисисти клонеше към нулата, тъй като олимпийският бронзов медалист водеше със сет и 4:2 гейма срещу Давид Гофен, но допусна изненадващ обрат от ветерана, който в последните седмици отново се намира в много добра форма, след като достигна до полуфиналите в Уинстън-Сейлъм и третия кръг на US Open.

Голяма помощ на Гофен оказа и обстоятелството, че срещата беше изиграна на един от закритите тренировъчни кортове в комплекса, тъй като белгиецът има цели 2 титли и общо 6 финала в зала (включително е подгласник на ATP финалите, където загуби от Григор Димитров), докато точно това е най-слабата настилка на Музети и в крайна сметка бившият номер 7 се наложи с крайното 1:6 7:6(6) 6:2 за 2 часа и 29 минути игрово време.

Полуфиналистът от Уимбълдън премина с огромна лекота през откриващия сет, печелейки първите 9 точки от мача, а Гофен изглеждаше тотално безпомощен и след по-малко от 20 минути се оказа догонващ с 0:5 гейма. Непоставеният играч съумя все пак да се разпише в резултата, но нямаше сили за нещо повече и първата част беше спечелена по възможно най-категоричния начин от фаворита.

Италианецът продължи в същия категоричен стил и поведе набързо с 4:2 във втория сет, но допусна лек спад и белгиецът изравни за 4:4. Впоследствие световният номер 18 разполагаше общо с цели 5 скрити мачбола в следващите две подавания на Гофен, само че по-нискоранкираният играч съумя да доведе нещата до тайбрек и там показа по-здрави нерви, за да вкара мача в трета решителна част.

Там световният номер 66 поведе с пробив още след първия гейм, но Музети отреагира и обърна резултата до 2:1 в своя полза. Тъкмо когато изглеждаше, че 15-ият поставен отново е поел контрола над мача в свои ръце, то бившият подгласник от ATP финалите заигра безгрешен тенис и записа една от най-ценните си победи за сезона, триумфирайки във всеки един от последните 5 гейма.


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Изненадата на деня в Шанхай: Възроден Гофен изхвърли бронзовия медалист от Олимпиадата! Калоян Соколов
Теми:  
atp | давид гофен | лоренцо музети | Обзори | шанхай

Коментари





Следвайте ни в Facebook