Изненадата на сезона: Монфис пренесе шоуто в Синсинати и записа гръмък триумф над Алкарас!

от в 21:34 на 16.08.2024
Калоян Соколов

Гаел Монфис хвърли голямата бомба на Мастърса в Синсинати, отстранявайки шампиона от Ролан Гарос и Уимбълдън, Карлос Алкарас - 4:6 7:6(5) 6:4 за 2 часа и 31 минути игрово време. "Ла Монф" се намираше в серия от 3 поредни загуби преди началото на турнира и беше заявил как нищо не се получава по план за него в тренировъчния процес, но явно всичко се е променило със стъпването му в Охайо и той записа най-голямата си победа от 2 години насам, когато надви тогавашния номер едно Даниил Медведев в Индиън Уелс.

Алкарас пък явно показа, че не се е възстановил ментално от загубения финал на Олимпиадата в Париж срещу Новак Джокович и се прости с надеждите си да измести сърбина от второто място преди началото на US Open. Бившият номер 6 се възползва от множеството грешки на с 16 години по-младия си съперник и осъществи сензационен обрат, за да оформи 1/8-финален двубой с друг 21-годишен играч, а именно Холгер Руне, като срещата ще се проведе по-късно тази вечер.

Ветеранът се опитваше да се облегне максимално на своя начален удар и това до голяма степен се получаваше, тъй като той печелеше 90 процента от точките, разиграни на неговото първо подаване, но то твърде ряко намираше корта и Алкарас диктуваше събитията от дъното на корта. Миналогодишният финалист играеше много по-изчистено, докато 37-годишният играч знаеше, че няма нужните сили да се надиграва физически със своя далеч по-млад съперник, което го караше да рискува прекомерно.

Този подход на непоставения играч не се увенча с успех и той беше пробит още в третия гейм. Това беше напълно достатъчно за Карлитос, чийто начален удар функционираше повече от перфектно и му даваше възможност да завършва бързо точките, а "Ла Монф" нямаше какво да направи срещу снарядите от другата страна на мрежата и скоро откриващата част беше в историята.

Настоящият номер 46 върна лентата назад във втория сет и заигра на ниво достойно за топ 10. Французинът не отстъпваше по бройка печеливши удари на Алкарас и постигаше ас след ас, печелейки скоропостижно своите сервис геймове. Парижанинът вдигаше все повече оборотите си на игра и пред него се откриха 3 поредни брейкбола в шестия гейм, ала той не показа достатъчно търпение в този момент и ибериецът измъкна подаването си.

Именно ветеранът обаче стоеше по-добре на корта в тези минути и заслужено разполагаше със сетбол при 6:5 в своя полза, но 3-кратният "мейджър" носител изпълни отлично стоп воле в ответната точка и доведе нещата до тайбрек.

Там Монфис се откъсна на бърза ръка с 2 минипробива, само че дъждът обърка неговите планове и той трябваше да дочака до следващия ден, за да бъде подновена играта. Все пак аутсайдерът не допусна да загуби преднината си и се възползва от общо четвъртия си сетбол, за да изравни общия резултат.

Вторият поставен започна кошмарно в решителния сет, където ударите му бяха без абсолютно никакъв контрол и опитният му съперник го доказа с пробив още в третия гейм. Фаворитът се опита да реагира веднага и имаше шансове за рибрейк в почти всяко подаване на непоставения играч, но "Ла Монф" сякаш усещаше, че това е един от последните му шансове да запише подобен гръмък успех и не трепна до самия финал на мача!


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Изненадата на сезона: Монфис пренесе шоуто в Синсинати и записа гръмък триумф над Алкарас! Калоян Соколов
Теми:  
atp | гаел монфис | карлос алкарас | Обзори | синсинати

Коментари





Следвайте ни в Facebook