Изненадата на турнира: Световният №92 повали бивш топ 10 играч и е първият 1/4-финалист!

от в 18:42 на 09.07.2023
Мартин Петков

Световният номер 92 Роман Сафиулин към момента се превръща в голямата сензацията на тазгодишния Уимбълдън, след като се възползва по великолепен начин от наглед лекия си жребий за "мейджър" турнир и се класира за дебютния си четвъртфинал в Големия шлем. Руснакът, който на старта на участието си взе скалпа на полуфиналиста в Лондон от 2019-а година Роберто Баутиста Агут, продължи уверено похода си на "свещената трева" и през днешния ден се наложи над друг състезател, достигал финалната четворка в All England Club, а именно 26-ия поставен Денис Шаповалов, след като го обърна за малко над двучасов престой на корта - 3:6 6:3 6:1 6:3.

По този начин световният номер 92 си гарантира място сред най-добрите осем на най-стария тенис турнир, като е най-нискоранкираният тенисист, сторил това, от Ник Кирьос през 2014-та година насам, и в опит отново да надскочи собствените си лимити на четвъртфиналите ще срещне един измежду Даниел Галан Риверос и 8-ия поставен Яник Синер.

Стартът на двубоя не ни предложи особено вълнуващи мигове, след като началните удари на двамата състезатели функционираха на оптималното си равнище и с това обезценяваха представянето на посрещачите. Постепенно с течение на времето обаче грешките от ракетата на руснака зачестиха, докато Шаповалов намери контрол над атакуващите си отигравания и пласираше завидно количество уинъри, независимо от позицията си на корта, при което безупречната му игра го изведе до знаков пробив в шестия гейм, оказал се предостатъчен на 26-ия поставен да запише откриващия сет на сметката си.

С настъпването на втората част подаването на канадеца изгуби огромната си ефективност, която имаше досега в мача, като това позволяваше на Сафиулин да оказва лек натиск над съперниковия сервис, който видимо вече не носеше толкова бързи точки на притежателя си. Именно слабата психическата устойчивост на левичаря отново се превърна в препъникамък за него, след като още в първия си слаб сервис гейм за двубоя, то той не стори нищо, за да избегне участта си, като прибегна към нетипичните за себе си лишени от риск удари, за които световният номер 92 имаше перфектен отговор, в лицето на своя агресивен форхенд, и със серия от печеливши комбинации проби решаващо, за да поднови впоследствие равенството в общия резултат на срещата.

Третият сет на практика онагледи всички онези проблеми на бившия полуфиналист в турнира, които през всичките му години в Тура досега го спират от това да развие напълно тенис таланта си. Неточност след неточност и купища от двойни грешки до голяма степен поставиха основите на разочароващия сет от страна на световния номер 29, който по никакъв начин не оказа съпротива на противника, и Сафиулин проби на три пъти, за да поведе в отделните сетове.

Още със старта на четвъртата част се видя подобрението в играта на Шаповалов, който отново се завърна към безпроблемното печелене на своите подавания, но само за да бъдем отведени до шестия гейм, когато левичарят влезе в поредица от сбъркани удари и на практика доброволно предаде сервиса си в актива на непоставения тенисист. Оттам насетне световният номер 92 имаше всичко нужно, за да сложи точка на спора и да се превърне в първият четвъртфиналист при мъжете на тазгодишния Уимбълдън, като не допусна никакви колебания на начален удар и официализира победата си.


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Изненадата на турнира: Световният №92 повали бивш топ 10 играч и е първият 1/4-финалист! Мартин Петков
Теми:  
atp | денис шаповалов | роман сафиулин | уимбълдън

Коментари





Следвайте ни в Facebook