Изненадите не спират: Още една шампионка от Шлема напусна РГ след драма до последно!

от в 21:37 на 27.05.2022
Мартин Петков

Жил Тайхман записа отлични резултати в хода на клей сезона, като достигна четвъртфиналите в Мадрид и Рим. Швейцарката през тази седмица стартира участието си на Ролан Гарос с две безапелационни победи, които я отведоха до среща в трети кръг с Виктория Азаренка, която е бивша полуфиналистка от турнира.

Темпото в сблъсъка главно се определяше от по-младата тенисистка, която допусна цели 58 непредизвикани грешки, но въпреки това демонстрира изключителен характер неколкократно, за да може след 3 часа и 18 минути на корта да осъществи обрат, с който стигна до крайния успех с 4:6 7:5 7:6(5). Във фазата на осминафиналите за световната номер 24 предстои да се изправи срещу Слоун Стивънс.

Швейцарката имаше летящ старт на двубоя с пробив още в дебютния гейм, ала впоследствие изпусна водачеството си от комфортна позиция и позволи паритетът да бъде възстановен. Постепенно Азаренка взе инициативата на своя страна и с добра вариативност предизвика грешки в играта на съперничката си, което моментално ѝ донесе пробив, оказал се с решаващо значение, и бившата номер едно записа откриващия сет в актива си.

Колебанията в представянето на 23-а поставена продължиха в началните минути на втората част, като тенисистка от ранга на двукратната шампионка от Шлема това и чакаше, за да реализира пробив, доближавайки се до крайния успех. Тайхман изглеждаше обречена в даден момент, но благодарение на силната си воля за победа измъкна два последователни над 10-минутни гейма, с което възстанови равенството и остана в мача. Швейцарката от този момент нататък съумя да вземе психологическото предимство на своя страна и при сервис на противничката за влизане в тайбрек демонстрира най-доброто от играта си, за да изравни резултата в отделните части.

Решителният сет ни предостави сериозни въпросителни за двете тенисистки в откриващите геймове, ала на бърза ръка си размениха по един брейк и двубоят продължи в същото русло. С течение на времето се създаде убеждението, че сервиращите наложиха своята доминация, ала Вика не мислеше по този начин и с пробив в деветия гейм, застана на сервис линията за спечелване на срещата, като за пореден път се пречупи от съпротивата на световната номер 24, за да станем свидетели на рибрейк, а с него и на супертайбрек. В дългия гейм до десет точки нагледно се видя психическата умора при Азаренка от за пореден път изпусната преднина, докато Тайхман играеше със сериозни вдъхновение и напълно необезпокоявана осъществи пълен обрат, за да намери място във втората седмица на Откритото първенство на Франция.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Изненадите не спират: Още една шампионка от Шлема напусна РГ след драма до последно! Мартин Петков
Теми:  
wta | виктория азаренка | жил тайхман | ролан гарос

Коментари





Следвайте ни в Facebook