Изненадите валят: Трима непоставени играчи се класираха за 1/8-финалите на US Open

от в 03:00 на 01.09.2024
Калоян Соколов

Тазгодишният US Open затвърждава репутацията си на "мейджър" турнира с най-много изненади от дълго време насам. Вчера Брендън Накашима се превърна в първия непоставен 1/8-финалист в надпреварата, а днес още трима играчи от аутсайдерите последваха неговия пример.

Безспорно най-изстраданото класиран беше на Нуно Борхес, който изоставаше с 1:2 сета и беше изправен пред три поредни мачбола в мача си с тийнейджъра Якуб Меншик, но сътвори фамозен обрат в същинска 4-часова епика и се наложи с крайното 6:7(5) 6:1 3:6 7:6(6) 6:0, правейки възможно най-неприятния подарък за 19-ия рожден ден на талантливия чех.

Това е второ достигане до 1/8-финалите в Големия шлем за Борхес през сезона, след като той постигна същото и на Аустрелиън Оупън, побеждавайки нашия Григор Димитров в третия кръг на състезанието в Мелбърн. Тогава португалецът отстъпи на Даниил Медведев, а сега отново му предстои да премери сили с руснака, който е шампион в Ню Йорк от 2021-ва.

Джордън Томпсън пък прелетя в последните 16 без загубен сет. Австралийският ветеран в миналия кръг елиминира световния номер седем Хуберт Хуркач, а днес не остави шансове на още един от поставените тенисисти, а именно младата италианска звезда Матео Арналди. Световният номер 32 допусна само един пробив за целия мач и сервира на безупречно ниво, докато 1/2-финалистът от Монреал завърши мача с 5 аса срещу цели 9 двойни грешки и закономерно непоставеният играч се наложи с финалното 7:5 6:2 7:6(5) за 2 часа и 35 минути игрово време.

Въпреки отпадането на Меншик, то Чехия все пак ще има осминафиналист при мъжете, което се дължи на Томаш Махач. Олимпийският шампион при смесените двойки беше абсолютно безкомпромисен срещу Давид Гофен и го разгроми с 6:3 6:1 6:2 за по-малко от 2 часа игрово време.

 Белгийският ветеран наглед намираше своята топ форма, след като през миналата седмица беше достигнал до полуфиналите в Уинстън-Сейлъм, а в Ню Йорк победи сериозни съперници като Алехандро Табийо и Адриан Манарино, но световният номер 39 се оказа твърде сериозно препятствие за него и заслужено чехът ще спори с Джак Дрейпър за място във финалната осмица.

 

 


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Изненадите валят: Трима непоставени играчи се класираха за 1/8-финалите на US Open Калоян Соколов
Теми:  
atp | us open 2024 | джордън томпсън | нуно борхес | Обзори | томаш махач

Коментари





Следвайте ни в Facebook