Женева: Непримирим Джокович отрази 4 сетбола и оттам насетне изнесе тенис лекция на Грийхспор

от в 20:06 на 23.05.2024
Калоян Соколов

Новак Джокович трябваше да страда сериозно на корта по време на първия сет от сблъсъка си в 1/4-финалите на ATP 250 турнира в Женева, но намери начин постепенно да пречупи вдъхновения Талон Грийхспор и да запише втора победа от също толкова мачове срещу този съперник - 7:5 6:2 за час и 18 минути игрово време. Нидерландецът пласира над два пъти повече завършващи удари от топ поставения ( 23 срещу 9), само че пропусна цели четири сетбола в откриващия сет и оттам насетне Джокович напълно контролираше събитията на корта, за да се класира за третия си полуфинал през сезона, където го очаква сблъсък с дебютанта на тази фаза - Томаш Махач, когото надви след тайбрек в решителния сет при единствената им среща на турнира в Дубай през 2023-та.

Джокович удряше топката много чисто от самото начало, но нямаше какво да направи срещу изключително експлозивната игра на нидерландеца. Грийхспор сервираше невероятно, като не загуби нито една точка в откриващите си две подавания и същевременно веднага атакуваше всеки по-плитък втори сервис на световния номер едно. Топ поставеният често беше без отговор за агресивните продължения на своя опонент, но в петия гейм на няколко пъти отгатна къде ще бъде атакуван и достигна до брейкбол, при който мрежата се намеси решително в помощ на световния номер 27 и той поведе с 3:2.

Шестият поставен се чувстваше все по-комфортно с всяка една изминала минута на корта, а Джокович беше абсолютно безпомощен на ретур и вдигаше невярващо ръце във въздуха, видимо раздразнен от страхотните изяви на своя опонент. Стигна се до 4:3 в полза на Грийхспор, когато нидерландецът достигна до скрит сетбол, ала Джокера оцеля в една безкрайна размяна от дъното на корта и възвърна паритета в резултата.

Изпитанията пред 24-кратния "мейджър" носител тепърва започваха, защото той се оказа догонващ с 0:40 в десетия гейм, ни демонстрира своята феноменална психологическа устойчивост и спаси общо 4 сетбола, за да изравни при 5:5. Този момент се оказа преломен за изхода на срещата, защото видимо по-нискоранкираният състезател не можа бързо да забрави всички тези пропуснати шансове и сдаде подаването си с две поредни двойни грешки, а Джокович беше безапелационен от сервис линията след почивката и се поздрави с успеха в този толкова тежък откриващ сет.

Пропадането на Грийхспор продължи с пълни сили във втората част, където сърбинът редовно го изваждаше извън баланс с умело изпълнени къси топки, и освен това беше в пъти по-съсбилен от дъното на корта. Всичко това позволи на фаворита да вземе преднина от два брейка при 3:0 и макар нидерландецът да достигна до шанс да върне единия от двата пробива, то Ноле отново не трепна и се приближи на само 2 гейма от победата, а накрая сложи точка на спора с реализирането на общо трети брейк в частта.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Женева: Непримирим Джокович отрази 4 сетбола и оттам насетне изнесе тенис лекция на Грийхспор Калоян Соколов
Теми:  
atp | женева | новак джокович | Обзори

Коментари





Следвайте ни в Facebook