Жребият в Рим: Григор попадна в по-трудната половина, но започва срещу удобен съперник

от в 12:56 на 06.05.2024
Калоян Соколов

Григор Димитров изпрати най-неуспешната си седмица от настоящия тенис сезон, след като за първи път загуби още първия си мач на даден турнир. Това се случи на Мастърса в Мадрид, който завърши с поражение за българина от 18-годишния тийнейджър Якуб Меншик. Сега пред Димитров предстои участие на друга надпревара от "Мастърс" сериите, а именно тази в Рим, на която е бивш 1/2-финалист, но през последните 10 години само веднъж е преминавал втория кръг там и няма да е пресилено ако кажем, че Григор играе много трудно на бавните кортове в италианската столица, като е спечелил едва 11 от общо 22-те си изиграни срещи в това състезание.

Тазгодишното издание на турнира обаче определено може да се окаже сред най-успешните в кариерата на Димитров, който ще има шанса да бъде сред топ 8 на поставените в основната схема и изглежда повече от способен да се възползва от тази привилегия, имайки предвид чудесните си резултати от началото на 2024-та. Световният номер десет попадна в горната половина на схемата и ще открие участието си с двубой срещу един измежду Йошихито Нишиока (световен номер 80) и Себастиан Офнер (световен номер 46).

Досега нашият сънародник не е губил нито сет в двата си сблъсъка с японеца, а Нишиока определено не е в топ форма и има само една победа от началото на клей сезона. Австриецът пък със сигурност се чувства по-добре на червени кортове спрямо азиатеца, но също е в лоша серия и е записал едва 2 успеха в последните си 7 срещи. 

При евентуално класиране за третия кръг, то родният ни представител вероятно ще трябва да премери сили с местния любимец Лоренцо Музети, когото победи на два пъти през миналия сезон, но трябва да отчетем факта, че Музети е най-силен именно на клей и на тази настилка е побеждавал играчи от ранга на Карлос Алкарас и Новак Джокович, а през изминалата седмица достигна до финала на Чаланджъра в Каляри.

В осминафиналите пък 8-ият поставен би могъл да срещне един измежду американците Тейлър Фриц и Себастиан Корда, с които си е разменил по една победи в преките им сблъсъци. Фриц към момента се намира в добра форма и достигна до 1/2-финалите в Мадрид, а Корда също показа добър тенис в испанската столица, като беше само на две точки от това да надиграе Даниил Медведев в третия кръг на надпреварата.

В тази четвъртина попадна и Александър Зверев, който евентуално би могъл да търси реванш от Димитров, за поражението което първата ни ракета му нанесе в Маями, като подобен двубой би могъл да се състои най-рано в 1/4-финалната фаза на турнира, а в тази половина попаднаха още Новак Джокович и Каспър Рууд, които ще са сред основните фаворити за трофея.


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Жребият в Рим: Григор попадна в по-трудната половина, но започва срещу удобен съперник Калоян Соколов
Теми:  
atp | бгтенис | григор димитров | жребий | рим

Коментари





Следвайте ни в Facebook