Кабал и Фара спечелиха безкрайния финал с четири тайбрека и станаха шампиони на Уимбълдън!

от в 23:07 на 13.07.2019
В
Роберт Фара и Хуан Себастиан Кабал са шампиони на Уимбълдън! Това стана факт, след като колумбийския тандем спечели изключктелно драматичния финал срещу Никола Маю и Едуард Роже-Васлен. Двубоят премина през цели четири тайбрека и продължи малко над пет часа, като в крайна сметка Кабал и Фара надделяха след 6:7(5) 7:6(5) 7:6(6) 6:7(5) 6:3!

В първия сет, макар че в някои от геймовете двойките разкриваха брейкшансове една пред друга, до пробив така и не се стигаше. В тайбрека обаче именно френския дует се откъснаха набързо с преднина от два минибрейка, а скоро те достигнаха и до четири поредни сетбола. Кабал и Фара обаче спасиха три от тях, като при 6:5 колумбийците дори разполагаха с топките за сервис и имаха своеобразната възможност да изравнят резултата, но страхотен ретур на Роже-Васлен осигури първата част в полза на тима на французите.



През втората част отново имаше пропуснати шансове за пробив, но до такъв така и не се стигаше. В дългия гейм отновл Маю и Роже-Васлен имаха голямо надмощие, като двамата реализираха два минипробива, за да поведат с 3:0 точки. Последваха обаче серия от загубени точки на начален удар, а в крайна сметка вторите поставени в надпреварата съумяха да поведат за пръв път в дългия гейм за 6:5. Тогава пък бе ред на Роберт Фара да изстреля блестящ ретур, а след рутинно воле, завършено от Хуан Себастиан Кабал сетовете бяха изравнени.



В третия сет за сетен път пропуснати брейкболи имаше, но без наличието на пробиви двете двойки достигнаха до трети пореден тайбрек. В него отново французите  поведоха първи с минибрейк, а скоро те имаха и сетбол при 6:5. Последваха обаче няколко изключително щастливи отигравания на колумбийското дуо, чиито удари някак закачваха външния край на основната линия или филето на мрежата. Именно при 7:6 на сетбола на Фара и Кабал последва нов ретур, закачил най-горната част на мрежата, а по този начин вторите поставени се доближиха на сет от триумфа.



Най-накрая се стигна до пробив, а това стана при 2:1 в полза на Маю и Роже-Васлен в четвъртия сет. Изглеждаше, че французите ще затвърдят лесно брейка, като Роже-Васлен имаше преимущество от 40:15 в подаването си, но последваха няколко гениални прояви на колумбийците при посрещане, които в крайна сметка достигнаха до моментален рибрейк. При 4:4 Кабал и Фара дори достигнаха до два поредни скрити мачбола, но тогава опитният Маю изведе тима си от опасностите благодарение на своя страхотен начален удар. До нов пробив така и не се стигна, а на корта трябваше да се изиграе четвърти пореден тайбрек!



В него първи минипробив този път направиха Кабал и Фара, но колумбийците мигновено загубиха предимството си и даже те самите изостанаха с минибрейк. Той бе съвсем достатъчен за десетите поставени да измъкнат четвъртия дълъг гейм в двубоя, за да форсират пета решителна част. За нея обаче двете двойки трябваше да изчакат, тъй като видимостта вече бе значително намаляла и покривът трябваше да бъде пуснат, а с това действие драмата в тази среща стана максимална.



Вече условията бяха съвсем различни, а именно - като на мач в зала. При 2:1 дойде ред на маратонски гейм, в който и двата отбора имаха редица възможности за спечелването му, но в крайна сметка от петата си възможност колумбийското дуо осъществи брейка след сполучлив ретур.



В последвалия гейм тенисистите сътвориха няколко магични размени, но колимбийците достигнаха до 40:15 и две възможности за затвхрждаване на пробива. Тогава обаче се повтори сценария от предния сет и последва тотален обрат в този гейм, като в крайна сметка сега бе ред на французите да достигнат до моментален рибрейк след светкавичен ретур уинър по обратната права на Роже-Васлен.

Скоро обаче последва нов пробив при 4:3, а в крайна сметка колумбийците този път затвърдиха и по този начин те се поздравиха с триумфа в този невероятно драматичен тенис спектакъл!

Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Кабал и Фара спечелиха безкрайния финал с четири тайбрека и станаха шампиони на Уимбълдън! В

Коментари





Следвайте ни в Facebook