Как 17-годишният Бекер се превърна в най-младия шампион на Уимбълдън

от в 11:09 на 03.07.2023
Калоян Соколов

Борис Бекер определено е една от най-знаковите фигури в тенис обществеността, а феновете говорят за невероятния му стил на игра и до днес. Легендарният спортист завоюва три титли на Уимбълдън и общо шест от Големия шлем. Бекер печели трофея в Лондон през 1985 г., превръщайки се в първия германец с подобен триумф. Той постига това едва на 17 години, което го прави най-младия шампион в "мейджър" надпревара изобщо, а титлата му е повече от изненадваща.

Тийнейджърът дебютира в Лондон още през 1984 г., когато прави впечатление с безграничния си талант. Младокът губи само 4 гейма в откриващия рунд и достига до третия кръг, където контузия в глезена го изважда от по-нататъшно участие. Германецът също така е играл на "свещената трева" при юношите, но там бива сразен на старта от Стефан Едберг, който впоследствие се превръща в основния опонент на Бекер. Именно това поражение кара родителите на младока да не бъдат особено оптимистични за неговата тенис кариера, като стремглаво се опитват да го превърнат в лекар или адвокат.

Бекер обаче е създаден за други дела. Той израства на клей, само че играта му е далеч по-подходяща за трева. Мощният му сервис пък го дарява с прозвището "Бум Бум". Тенисистът създава свой собствен начин на игра, като излизанията му към мрежата определено могат да бъдат категоризирани за истинско изкуство. Борис с лекота достига дори до топки далеч извън неговия обхват, правейки невероятни плонжове. Често в края на мачовете колената на легендата са сериозно разкървавени, а екипировката му е била изцяло покрита с трева, което повдига въпроса какви ли са били сметките на играча за химическо чистене. Някои анализатори сравняват бившия номер едно с играещо дете в надуваем замък, тъй като влага същата страст и вълнение на корта.

В годината, когато триумфира на Уимбълдън, младокът печели надпреварата в Куинс и дава сериозна заявка за предстоящия Шлем. Бекер минава с лекота през първите си два двубоя, само че следващото препятствие е Йоаким Нистрьом, който е световен номер 8 към момента. Срещата се превръща в истински шедьовър, а шведът сервира два пъти за успеха, но тийнейджърът съумява да осъществи обрат. Самият Нистрьом твърди, че е изиграл най-силния си двубой изобщо, но това не е достатъчно за него в този ден.

Драмата продължава и в осминафиналите, където бившият номер едно изостава с 1:2 сета от американеца Тим Майот и освен това изкълчва глезена си. Борис изпитва огромна болка и е напът да се откаже, само че мрежата е твърде далеч от него и той решава просто да вземе медицински таймаут и да поседне. Намесата на физиотерапевта се оказва изключително ползотворна, което позволява на германеца да запише нова победа и шест дни по-късно той е коронясан за шампион в турнира, след като надиграва Кевин Керън в четири сета.

Така Бекер пренаписва историята, защото никога до момента купата не е отивала за непоставен тенисист. "Бум Бум" изиграва общо седем финала в Лондон, а три от тях го изправят срещу големия му съперник Стефан Едберг, когото съумява да победи през 1989г.

 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Как 17-годишният Бекер се превърна в най-младия шампион на Уимбълдън Калоян Соколов
Теми:  
atp | борис бекер | истории и анализи | любопитно | уимбълдън

Коментари





Следвайте ни в Facebook