Как 17-годишният Борис Бекер се превърна в най-младия шампион от Шлема

от в 14:40 на 19.10.2020
Калоян Соколов

Борис Бекер определено е една от най-уважаваните фигури в тенис обществеността, а феновете говорят за невероятния му стил на игра и до днес. Легендарният спортист завоюва три титли от Уимбълдън и общо шест от Големия шлем. Бекер печели трофея в Лондон през 1985г., превръщайки се в първия германец с подобно постижение. Той постига това едва на 17 години, което го прави най-младия шампион в Големия шлем, а титлата му е повече от изненадваща.


Тийнейджърът дебютира в Лондон още през 1984 г., когато прави впечатление с таланта си. Младокът губи само 4 гейма в откриващия рунд и достига до третия кръг, където контузия в глезена го изважда от по-нататъшно участие. Борис също така е играл на "свещенната трева" при юношите, но там бива сразен на старта от Стефан Едберг, който впоследствие се превръща в основния опонент на Бекер. Именно това поражение кара родителите на немеца да не бъдат особено оптимистични за неговата тенис кариера, като стремглаво се опитват да го превърнат в лекар или адвокат.

Бекер обаче е създададен за други дела. Той израства на клей, ала играта му е далеч по-подходяща за трева. Мощният му стил пък го дарява с прозвището "Бум Бум". Тенисистът създава свой собствен начин на игра, като излизанията му към мрежата определено могат да бъдат категоризирани за истинско изкуство. Борис достигаше дори топки далеч извън неговия обхват, правейки невероятни плонжове. Често в края на мачовете, колената на легендата бяха разкървавени, а екипировката му бе изцяло покрита с трева, което повдига въпроса какви ли са били сметките на играча за химическо. Той практикуваше тениса с невиждана досега страст, напомняйки за дете в надуваем замък.


В годината, когато трумфира на Уимбълдън, младокът печели надпреварата в Куинс и дава сериозна заявка за предстоящия Шлем. Бекер минава с лекота през първите си два двубоя, само че следващото препятствие е Йоаким Нистрьом, който е световен номер 8 към момента. Срещата се превръща в истинки шедьовър, а шведът сервира два пъти за успеха, но тийнейджърът съумява да осъществи обрат. Самият Нистрьом твърди, че е изиграл най-силния си двубой изобщо, но това не е достатъчно за него в този ден.

Драмата продължава и в осминафиналите, където Бекер изостава с 1-2 сета от американеца Тим Майот и освен това изкълчва глезена си. Борис изпитва огромна болка и е на път да се откаже, ала мрежата е твърде далеко от него и той решава да вземе медицински таймаут. Намесата на физиотерапевта се оказва ползотворна, което позволява на немеца да запише нова победа и шест дни по-късно, той е коронясан за шампион в турнира, след като надиграва Кевин Керън в четири сета.

Така Бекер пренаписва историята, защото никога до момента купата не е отивала за непоставен тенисист. "Бум Бум" изиграва общо седем финала в Лондон, а три от тях го изправят срещу Стефан Едберг.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Как 17-годишният Борис Бекер се превърна в най-младия шампион от Шлема Калоян Соколов
Теми:  
борис бекер | уимбълдън

Коментари





Следвайте ни в Facebook