Как Циципас може да спре Надал? (превю)

от в 02:09 на 28.01.2023
Калоян Соколов



Рафаел Надал и Стефанос Циципас ще се срещнат на полуфиналите в Мелбърн този четвъртък, а битката предвещава да е повече от любопитна. За Рафа това е 30ти полуфинал на това ниво, докато младият му опонент ще бъде в напълно нова за него ситуация.



Двамата имаха доста различен път в турнира досега, като испанецът все още е без загубен сет и разполага със сериозен физически ресурс от сили, а от другатa страна, Циципас не е записал нито една чиста победа в хода на надпреварата, което може да окаже влияние при един по-продължителен сблъсък.

 

Надал и Циципас са се срещали два пъти към момента, а и в двата случая, победител излезе испанецът. Първият им мач бе на финала в Барселона, когато "Матадорa" отпусна едва два гейма на съперника си, но при вторият двубой в Торонто, който отново беше финален, Стефанос бе далеч по-конкурентноспособен и остана на крачка от спечелването на втория сет.



Безспорно именно двубоят в Торонто е и по-подходящ за паралели, тъй като канадският турнир също се провежда на твърда настилка и освен това мачът е по-скорошен спрямо този в Барселона. Циципас сам сподели, че на клеят в Испания е бил абсолютно надигран, но в Канада е имал своите шансове и вече знае как да противодейства на Рафа. Склонни сме да вярваме, че ако не друго, то градацията в резултатите на гръка срещу испанеца ще продължи.

 

Рафа изтъкна, че Стефанос се подобрява с всеки изминал месец, а освен това младокът би трябвало да е в по-добра физическа кондиция отколкото при последната им среща, тъй като тогава играеше за втора поредна седмица, а четирите му последователни победи срещу представители на топ 10 по пътя му към финала, със сигурност бяха докарали Циципас до неговия предел нa cилите.

 

 

Предимства за Надал


Все пак, безспорно фаворит в мача остава манакорецът, който показва изключителна форма дотук в турнира, разправяйки се с лекота с всеки един съперник. Надал показва модернизиране в играта си, като освен издръжливост в дългите разигравания, често натиска съперниците си още с първия си удар след сервиса, а изглежда, че този агресивен подход напълно се отплаща и може да помогне на "Матадора" не само тук в Мелбърн, но и в цялостен план за удължаване на спортното му дълголетие.



Голямо предимство за 17- кратния шампион в шлема ще е и типичния за левичарите силно подсечен сервис от полето за предимство, който ще отива на колебливия бекхенд ретур на гръка, а Рафа ще има възможност веднага след това да атакува с форхенда си във вероятно опразнената права.

 

Когато става дума за играчи с еднорък бекхенд, безспорно най-големия им кошмар е да се изправят срещу Надал, който ги вкарва с дланния си удар в дуели по диагонала, а опонентите му не могат да удържат тежкия топспин, идващ насреща им и качващ топката над нивото на раменете им.



 

Шансовете за противодействие и краен успех на Циципас


Макар обаче всички тези изброени предимства в полза на Рафа, определено Циципас няма да излезе обречен.



На първо място трябва да отличим хладнокръвието и смелостта на гръка.В двубоя си срещу Роджър Федерер, той спаси всички 12 брейкбола, благодарение на невероятно точна и агресивна игра. Още по-впечатляващо е че след най-големия си успех в кариерата, Стефанос не се главозамая, а остана изцяло фокусиран върху играта си и успя да преодолее коравият Агут.

 

Често след такива грандиозни победи като тази, която шампионът на младежките финали постигна срещу швейцареца, по-ниско ранкираните играчи не издържат на породилите се очаквания и губят още в следващия кръг, ала Стефанос не само победи отново, а и показа завидна психическа устойчивост, връщайки се в два от сетовете от пробив пасив.



Самият Федерер, след като побеждава легендарния Пийт Сампрас на Уимбълдън през 2001 година, впоследствие не успява да затвърди успеха, губейки в следващия мач от Тим Хенман, което само по себе си говори, че гръкът наистина умее да играе под напрежение.



Друг факт за отбелязване е, че към този етап Надал не е бил истински тестван и младокът се явява първият поставен срещу когото Рафа ще се изправи в тазгодишната надпревара.

 

Испанецът откри кампанията си с мачове срещу австралийците Дъкуърт и Ебдън, които притежават отлична игра на мрежата, но изпитват сериозни трудности в размените от дъното на корта.

Последва мач с новоизгряващата звезда Алекс Де Минор, който макар да е изключително стабилен от основната линия и да притежава отлична скорост, няма сервис, както и завършващ удар с който да успее да притисне Рафа.



Наред беше Томаш Бердих- един на вид завършен и опитен играч, но силно психически обременен от загубите си в миналото от Надал, а в последното изпитание досега, съперник бе Франсис Тиафо, който наистина притежава страхотен потенциал, но е все още твърде непостоянен в изявите си.



От всички тези преминали срещи, може да направим заключението, че за да победиш испанецът трябва да имаш пълния пакет от удари. Младият грък обаче изглежда притежава това качество у себе си и показва една много комплексна игра. Стефанос играе агресивен тенис, като често cменя темпото с пуснати и подсечени топки, а уменията му на мрежата са образцови.



Циципас определено е един много разнообразен тенисист и няма кaк да допусне да влезе в комфортнaтa зонa нa Рафа.  Той всячески ще се опита да избягва дългите разигрaвaния, а Надал трябва във всяка една ситуация да бъде нащрек и колкото и мощни удари да притежава, едва ли ще си позволи отново да посреща толкова назад, тъй като съперникът му веднага ще влезе в корта и ще го накаже. Младокът има чудесен пример от който да се поучи в лицето на Федерер, победил Надал на същия турнир във финала през 2017-тa година.



Циципас сподели, че се готви за всеки един съперник индивидуално и гледа различни видео матерали, а определено гореспоменатия мач ще му бъде от полза, поради сходствата в стиловете му с легендарния швейцарец.



Стефанос трябва да взима топката рано след отскока, да миксира максимално играта с излизания напред и да е готов да рискува повече от обикновено. Със сигурност Надал ще се опита да експлоатира едноръкия бекхенд на гръка, но макар 20- годишният играч да не притежава силата на Стан Вавринка при този удар, той го изпълнява изключително сигурно и в никакъв случай не е негова слабост, а дори напротив.

 

Циципас ще трябва да изпълнава обратния си удар, колкото се може по-мощно и да го връща към форхенда на Надал (кроскорт), за да няма време Рафа да се подготви за удара си и да не може да го изпълни чисто, което ще доведе до повече грешки.



На теория Стефанос разполага с всички нобходими оръжия и вариации в играта си, за да победи големия шампион, но ще видим дали практически е способен да приложи всичко изброено в действие и да поднесе поредна сензация.

 

Едно е сигурно, а това е че както във всеки мач дотук, младокът ще излезе да се бори за всяка точка сякаш животът му зависи от това, а психическата му необремененост може да е само в негов плюс. Очаква ни голямо зрелище в този сблъсък на поколенията, а дали ще се стигне до "смяна на караула" в света на тениса или опита ще надделее, предстои да разберем!


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Как Циципас може да спре Надал? (превю) Калоян Соколов

Коментари





Следвайте ни в Facebook