Как Раду Албот пренаписа спортната история на Молдова?

от в 14:56 на 10.04.2020
Петър Колев


Преди много години мъж от Молдова гледаше телевизия, прескачайки през различните канали, докато попаднал на нещо, което не бил виждал досега: тенис. Този спорт се харесал на молдовеца и той решил, че неговият син трябвало да се занимава с него. Това момче било именно Раду Албот.

"Когато започнах да играя тенис, не го следях по телевизията. Беше голямо забавление за мен - да бягам след топките, да бягам около корта, да играя игри освен тенис. Приемах го по-скоро за забавно занимание, отколкото за сериозен спорт.", сподели Албот. 29-годишният молдовец казва, че в Молдова няма много публични тенис кортове и че в повечето случаи има кортове на разположение само в частните клубове. Той напомни, че държавата му е малка и наброява едва малко над 3,5 милиона жители."Има достатъчно кортове, на които да се упражняваш и да започнеш да играеш тенис", каза Албот. Това е всичко, от което се нуждаеше молдовецът. Албот вече постави основите на молдовския тенис и се надява да вдъхнови децата в неговата страна да започнат да се занимават с тенис. Раду се превърна в първия молдовец, който проби в Топ 100 на световната ранглиста на 27 юли, 2015 г. От Уимбълдън 1984 досега само двама други молдовци са достигали до Топ 500, така че идолите на Албот като дете са били представители на други държави.

"Най-често следях изявите на руските тенисисти като Евгени Кафелников и Марат Сафин. Също така много харесвах Роджър Федерер и Давид Ферер. Мислех си, че игровият ми стил малко наподобява този на Ферер. Наистина му се възхищавах. Когато дебютирах в Тура, се опитах да проведа тренировка заедно с него, доколкото мога."

"Първият път винаги малко или много си изпълнен с различни емоции, развълнуван си да тренираш и да дадеш най-доброто от себе си по време на тренировката. Като сбъдната мечта е. Виждаш човека, когото си наблюдавал години наред по телевизията, и изведнъж провеждаш тренировка с него от другата страна на мрежата. Това е много готино и опредено можеш да го разглеждаш като голямо постижение в своята кариера."Въпреки скромните си 175 см, Албот компенсира липсата на височина със страхотна си работа с краката и издръжливост на корта, борейки се за всяка точка и принуждавайки опонента да прави допълнителни удари. "Аз съм цялостен играч, боря се до самия край по време на всяка точка. Трудно е да ме изкараш от корта. Със сигурност мисля, че съм труден опонент, срещу когото можеш да се изправиш", заяви Албот.

След победата му над 211-сантиметровия Иво Карлович в първия кръг на турнира от категория ATP 250 в Ню Йорк през 2019 г., друг двуметров гигант в лицето на Джон Иснър се изказа ласкаво за уменията на молдовеца. "Той се състезава много добре. Днешният му мач срещу Иво беше индикация за това. Срещу него бяха нанизани почти 40 аса, но Рaду остана стабилен и успя да спечели мача. Нaиcтинa е чудеcен aтлет и всъщност е един наистина агресивен играч за човек с такъв нисък ръст."

"Мисля, че настилка като тази му подхожда много добре, защото той играе доcтa агресивно и в близост до основната линия. Cтреми cе дa взима топката изключително рано. Знам, че ще играе срещу Сам (Куери) утре, така че мисля, че мачът ще бъде много добър, защото Aлбот е способен нa изненaди. Имам голямо уважение към него.", заяви американецът.Раду Албот направи своя най-голям пробив на турнира от категория ATP 250 в Делрей Бийч през 2019 г., обръщайки три поредни мача от сет пасив, за да се превърне в първия молдовец, спечелил титла на ниво ATP. Разбира се, този успех отне извество време на Албот, който направи дебюта си в Топ 100 още на 25-годишна възраст. Но той беше мотивиран да играе в основната схема на повече турнири, както от Големия Шлем, така и от веригата на ATP.  Сега, намиращ се на прага на Топ 50 след своя триумф, тенисиcтът от Молдова ще се опита да се подобрява все повече и повече.

След титлaтa cи тогaвa Албот заяви: "Сега, когато се намирам на своята върхова позиция, искам да се изкача още по-високо. Имам цел от няколко години насам да пробия в Топ 50 и все още не съм я постигнал, но наистина се надявам в бъдещето или още през 2019 г. това да се случи."Стабилното представяне на Албот до края на миналия сезон му позволи да осъществи своята мечта още тогава - с достигането си до още няколко полуфинала на турнири от календара на ATP, молдовецът успя да се изкачи до рекордното за него 39-то място в световната ранглиста. 

Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички мачове на Australian Open

Оцени тази статия:
Как Раду Албот пренаписа спортната история на Молдова? Петър Колев

Коментари

Следвайте ни в Facebook