Каква е голямата слабост на Новак Джокович? Жил Симон има отговора на този въпрос

от в 16:25 на 03.12.2022
Калоян Соколов

Жил Симон никога не е бил сред хората в ATP Тура, които са грабвали публиката с бляскави изпълнения и определено сме виждали множество по-талантливи състезатели от него, ала бившият номер шест категорично беше един от най-големите бойци на корта и неслучайно редица негови колеги го наричаха "Професора", защото той беше способен да компенсира липсата си на мощ, изготвяйки безупречен план за противодействие срещу всеки един опонент.

За съжаление, то 37-годишният ветеран сложи край на своята кариера по време на тазгодишния Мастърс в Париж, където донесе сериозни поводи за радост на френската публика, отстранявайки последователно Анди Мъри и Тейлър Фриц. Изглежда обаче, че носителят на 14 титли на ниво ATP продължава да следи изкъсно случващото се в спорта и не се поколеба да разкритикува по-младите играчи, че показват сериозна тактическа слабост в битките си на корта срещу Новак Джокович:

"Гледам голяма част от мачовете на Новак Джокович и не мога да разбера защо съперниците му по никакъв начин не се възползват от неговата голяма слабост. Почти всички играчи се опитват да се надиграват с него от дъното на корта, което ги обрича още преди срещата да е започнала. Имахме близо 20 години да разберем, че Новак изобщо не е толкова силен в близост до мрежата и почти винаги изпитва проблеми, когато трябва да отиграе удар над глава. В подобни моменти често сме го виждали да изпраща топката далеч в аут, а друг път просто смачът му е изпълнен с около 3 километра в час и впоследствие е лесно да го разминеш.

Веднага мога да дам за пример двубоя между Циципас и Джокович от Парижкия Мастърс, в който нещата бяха решени от няколко точки и Стефанос загуби, защото не принуди Ноле да играе от неудобни за него точки на корта и така да предизвика повече грешки от ракетата му. Наистина съм изненадан как е възможно играчите да имат толкова погрешна тактика срещу тенисист, когото със сигурност са наблюдавали около милион пъти.

Наглед Симон не изглежда прекалено вещ по темата, тъй като е загубил 11 от общо 12-те си срещи с 21-кратния шампион от Шлема, само че французинът е печелил поне сет в общо осем от тези сблъсъци и е единственият състезател, който е успявал да провокира над 100 непредизвикани неточности от сърбина, така че не бива да пренебрегваме напълно изказването му.

Източник: Tennishead

 

 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Каква е голямата слабост на Новак Джокович? Жил Симон има отговора на този въпрос Калоян Соколов
Теми:  
жил симон | интервюта | любопитно | новак джокович

Коментари





Следвайте ни в Facebook