Какво беше ключовото подобрение в играта на Надал през 2019?

от в 23:47 на 26.12.2019
Петър Колев


Ключовото подобрение в играта на Надал, кое е то? За да остане конкурентен след почти 20 години в Тура и след многобройните контузии, с които трябваше да се справя, Рафаел Надал е принуден да работи редовно, за да подобри своята, така или иначе, впечатляваща игра. През последните няколко години испанецът прави опити да съкращава своите разигравания и да повишава скоростта на първия и на втория си сервис, за да печели повече бързи точки и да пести сили в своите сервис-геймове.

Резултат с изображение за nadal serving 2019

33-годишният тенисист от Майорка успя да се задържи да върха на световната ранглиста през 2019 г., печелейки два Големи Шлема и две титли от категорията "Мастърс 1000". По този начин той се нарежда пред вечните си съперници Новак Джокович и Роджър Федерер и завършва сезона като световен №1 за пети път в своята кариера.

Говорейки за ключовото подобрение в играта на Надал, самият Рафа отбелязва своя втори сервис като най-голямата промяна и като елемент, помогнал му да спечели 90% от своите сервис-геймове през годината за първи път от 2010 г.

Първият сервис на Матадора също работи като оръжие през 2019 г., носещ му най-добрите проценти за сезона. Тази година Надал е изправен само пред 231 точки за пробив в 59 мача извън Купа "Дейвис", където сервисът му също е най-добрият.

Резултат с изображение за nadal serving 2019

"Решението ми да продължа да опитвам и да се подобрявам ми помага да играя всеки ден. Да приема лошите неща, които са се случили, и моментите, в които не съм играл добре също са много важни. Те ме държат позитивен, когато нещата не са на моя страна. Бях си поставил няколко високи цели преди началото на сезона и бях достатъчно мотивиран да ги постигна.

Относно тениса, успях да се приспособя и да променя няколко неща с моя отбор - започнах да играя много по-агресивно. Направих важна крачка към подобряване на моя сервис през годината, особено към края на сезона.

Базирахме промяната на сервиса, като добавихме необходимата агресия в зависимост от противника, срещу когото играя. Това определено даде резултат. Мисля, че успях да подобря своя първи сервис, но ключът към успеха беше вторият ми сервис, който ми даваше необходимата увереност за използвам по-бързи първи сервиси.

"От най-решаващо значение беше промяната движението ми при сервис. В миналото съм имал доста добри показатели относно моя втори сервис, особено когато играх на клей, но никога скоростта му не е била толкова висока, колкото през 2019 г. Това също ми помогна и да усещам по-добре удара след сервиса и да не го изпълнявам защитно. Сервисът ми помогна много през този сезон - почти не загубих сервис-гейм в Париж, в Лондон или на Купа "Дейвис"", затова със сигурност можем да кажем, че ключовото подобрение в играта на Надал е именно началния удар, който той изпълнява.

ключовото-подобрение-в-играта-на-надал

Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Какво беше ключовото подобрение в играта на Надал през 2019? Петър Колев

Коментари





Следвайте ни в Facebook