Какво да очакваме от българите на Sofia Open: Александър Донски

от в 06:41 на 26.09.2021
Калоян Соколов

Броени часове остават до старта на на Sofia Open, като в тазгодишното издание на надпреварата ще можем да наблюдаваме четирима българи. Става дума за Димитър Кузманов, Адриан Андреев, Александър Донски и Габриел Донев, които се включиха в събитието чрез "уайлд кард", който им беше предоставен от организаторите. Всеки един от родните ни представители е участвал в турнира и преди, но нито един от тях не е спечелил мач досега, а ето и малко лични размисли за националите ни поотделно и шансовете им за добро представяне, продължавайки поредицата с Александър Донски, който днес ще открие програмата на централния корт в зала "Арена Армеец".

Александър Донски

Донски е роден в Канада, където живее и тренира в ранните си години, само че бива обявен за безперспективен от Канадската тенис федерация. Това кара Александър да се обърне към българските си корени и той не след дълго става състезател на столичния тенис клуб "Дианабад". Тук младокът бързо намира своето място под Слънцето и нужното поле за развитие, което му помага да стане професионален тенисист преди четири години, а 23-годишният играч постига най-голямата си победа в кариерата само 12 месеца по-късно, когато побеждава Александър Лазов, за да триумфира с държавната титла в зала и да си осигури дебют на Sofia Open.

Там Алекс се изправи срещу коравия словак Мартин Клижан и се представи повече от достойно, оставяйки отлични впечатления с играта си, макар загубата с 5:7 1:6. Впоследствие българинът правеше постоянно плавно изкачване в световната ранглиста, докато не последва сериозен скок преди два сезона, изкачвайки се до номер 563 в подреждането на ATP. Донски също така завоюва първата си професионална титла на надпревара от сериите "Фючърс" в Претория. Този успех дойде на хард, който е и любимото покритие на Алекс и той играе почти целогодишно на подобни кортове. Всички тези негови отлични изяви му спечелиха място в състава на България за ATP Cup, а също така петата ни ракета записа и дебют за Купа "Дейвис", въпреки че той се изразяваше в загуба на двойки срещу Южна Африка в тандем с Александър Лазаров.

Тази година също може да се счете за успешна в развитието на родния талант, тъй като той се премести да тренира във френската академия "All In", която е собственост на Жо-Вилфред Цонга и самият ни сънародник заяви как усеща, че става по-силен с всеки изминал ден на новото място, за което говорят и значително подобрените му резултати през последните месеци. 

Донски може да постига редица лесни точки с помощта на началния си удар, а освен това разполага с мощен форхенд, с който е способен веднага да развие полученото предимство. Освен това Алекс е огромен любител на късите топки и редовно изненадва неприятно съперника си с това оръжие, до което прибява често и го използва с отлична успеваемост. Ахилесовата пета за българина са качеството на неговите ретури, както и недотам доброто му придвижване по корта. Тези компоненти го лишават от това да издържа в продължителни размени срещу по-добри от него съперници и да застрашава техните подавания.

В заключение мога да кажа, че нашето момче вече разполага с нужния опит на подобна сцена и условията на закрито са повече от идеални за него, защото може да се възползва от мощния си сервис и сравнително бързия корт, така че аз лично няма да да се изненадам, ако Александър Донски премина през поне един от квалификационните кръгове.


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Какво да очакваме от българите на Sofia Open: Александър Донски Калоян Соколов
Теми:  
atp | sofia open | александър донски | анализи и истории | бгтенис

Коментари





Следвайте ни в Facebook