Какво да очакваме от Григор Димитров на Уимбълдън?

от в 10:44 на 26.06.2021
Калоян Соколов

Много хора у нас си задават този въпрос в навечерието на третия турнир от Големия шлем, но едва ли дори самият Григор има ясна представа какво точно му предстои. Всички само можем да се надяваме първата ни ракета да се е възстановил от травмата в областта на кръста, която прекрати преждевременно участието му в Париж, но сякаш по-скоро проблемите изглеждат хронични, защото скоростта на началния удар на българина бележи постоянен спад в последните месеци.

Уимбълдън винаги е била една от любимите надпревари на Гришо, само че той нямаше възможността да вземе участие в нито едно подготвително състезание и това поставя формата му под огромна въпросителна. Помним колко сериозни успехи имаше нашият сънародник на тревата през 2014-а, когато завоюва титлата в Куинс и впоследствие остана на крачка от финала на "свещената трева", изигравайки феноменален двубой срещу Новак Джокович.

Сега обаче Димитров е значително по-различен тенисист, като стилът му не пасва до такава степен на настилката. Тази тенденция започна още под ръководството на Роджър Рашийд, който постепенно искаше да превърне родния ни представител в процентен тенисист, а Даниел Валверду завърши този процес на опроставяне в неговата игра. По този начин Гришо действително започна да показва по-голяма стабилност и тактическа зрялост в разиграванията, ала изгуби голяма част от най-ценните си оръжия, които го отведоха в близост до световния връх.

Статистиката също говори красноречиво за въпросната промяна, тъй като Григор е преминавал третия кръг в Лондон едва веднъж през последните пет години и не е постигал победа от 2018-а насам. Излизанията на мрежата вече са изчезнали изцяло от репертоара на българина, докато сервисът се е превърнал в обикновено средство за вкарване на топката в игра. 

Самата позиция на хасковлията пък предполага да му създава сериозни проблеми, защото често го виждаме далеч зад основната линия, което е груба грешка при състезателния тенис на трева. По този начин инициативата отива изцяло в съперника, а защитата става много трудна за изпълнение на подобно бързо покритие и именно затова мощните атакуващи играчи имат предимство при подобни условия.

Димитров трябва да се върне към корените си, да следва инстинктите си на корта и да се остави те да го водят. Прекаленото мислене може само да му бъде от вреда, като тук нещата до голяма степен се решават от бързите реакции и способността да сменяш темпото с ударите си. Първата ни ракета умее да съвършенство тези неща, но трябва да ги вкара отново в употреба и да се адаптира към настилката.

Няма как да практикуваш един и същи тенис на всяка една повърхност и дори самият Матс Виландер е признавал как на Уимбълдън е играел сервис мрежа, за да бъде конкурентноспособен, макар че този приом му е бил почти напълно чужд. Редица състезатели през последните години развиха своите качества, така че да могат да се съревновават на всяка една сцена, а победата на Дан Еванс над Новак Джокович в Монте Карло е достатъчно показателна, че подобни трансформации са напълно възможни.

Жребият на нашето момче пък изглежда повече от благоприятен, защото на старта го очаква ветеранът Фернандо Вердаско, чиийто резултати са повече от колебливи и го принудиха почти изцяло да се пренасочи към Чаланджър Тура. След това на хоризоната се задава сблъсък с винаги непредсказуемия Александър Бублик, който е силно податлив към саморазрушителни действия и наскоро загуби от тенисист извън първите 300 в света. Шампионът от Маями Хуберт Хуркач би било първото по-сериозно име на пътя на Гришо, само че полякът има само една спечелена среща оттогава насетне и определено е уязвим.

Всякавки генерални прогнози биха били в разрез с добрия вкус и ранното отпадане на Григор Димитров не би било никаква изненада с оглед на обстоятелствата, но моето мнение е, че българинът разполага с нужните пърчета от пъзела да предотврати такъв развой и му остава само да ги нареди правилно.

 


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Какво да очакваме от Григор Димитров на Уимбълдън? Калоян Соколов
Теми:  
atp | Анализи | бгтенис | григор димитров | истории и анализи | уимбълдън

Коментари





Следвайте ни в Facebook