Какво да очакваме от партньорството между Григор Димитров и Данте Ботини?

от в 16:58 на 05.01.2021
Калоян Соколов

Новият тенис сезон вече чука на вратата, а една от темите, които най много ни вълнуват определено е Григор Димитров и по специално заформилото му се партньорство с аржентинския специалист Данте Ботини. Мнозина от вас може би не знаят особено за южноамериканския треньор, но той има солиден трудов стаж в академията IMG и е работил с тенисисти от всички възрасти, което му помага да осъзнава много добре как се чувства даден състезател през различните етапи от неговата кариера.

Самият Ботини завършва университет във Флорида, където е един от най-силните играчи на това ниво и дори опитва да пренесе успехите си и в професионалния тенис, само че успява да достигне едва до номер 827, като бързо решава да се преориентира към треньорството и скоро се превръща в един от главните виновници за успеха в делото на легендарния Ник Болетиери, чиято академия е пристан за най-големите имена в спорта и до днес.

Аржентинецът започва работа с младия талант Кей Нишикори през 2010-а година с надеждата да го направи най-добрия японски състезател за всички времена, надминавайки постижението на Шузо Матсуока, който е достигал до 46-та позиция в света. Амбициозният екип обаче далеч надминава тези предварителни планове и Нишикори печели 12 титли под ръководството на Данте, а също така прогресира до топ 4 в ранглистата.

Азиатецът решава в края на сезон 2019, че има нужда от промяна и освобождава Ботини след 9-годишно съвместно сътрудничество. Специалистът не остава задълго без работа и обединява сили с Николас Джари, ала малко по-късно състезателят е уличен в употреба на забранени стимуланти и в крайна сметка треньорът решава да потърси по-добри кариерно развитие в тандем с нашия Григор Димитров.

Играчите, с които е работил Ботини споделят, че той е изключително спокоен и скромен човек, което донякъде е нетипично за хората произлизащи от този контингент. Той е способен да придава именно това хладнокръвие на възпитаниците си и ги кара да се чувстват уверени в себе си, когато започнат да изпитват дадени съмнения. В неговата методика се разчита много на доброто придвижване по корта и упражненията за скорост и издръжливост са сред любимите му.

Всички знаем колко силен е Нишикори в петсетовите двубои, където все още държи рекорда за най-добра успеваемост в историята на спорта, а придвижването му по корта винаги се е считало за една от най-силните му страни. Някои ще кажат, че тези факти са закономерност предвид физиката на японеца, само че Николас Джари разполага с близо двуметров ръст и въпреки това също се откроява със завидна маневреност и кондиционна подготовка.

Друга особеност за подопечните на Ботини е, че те играят темпов модерен тенис от основната линия, стремейки се да вземат топката максимално рано и да подложат съперника си под постоянен натиск, но също така разполагат с тактическа вариативност и са готови да се защитават, когато ситуацията го налага.

Определено можем да очакваме през този сезон от Григор да се върне към своите корени и да заиграе по-навътре в корта, а отличните му атлетически данни са чудесна база, на която аржентинецът да стъпи, за да превърне българина в неговата възможно най-завършена версия. Първата ни ракета също така вероятно ще ни покаже и една далеч по-подредена игра, имайки предвид прагматичната философия на южноамериканеца, което определено ще бъде от плюс за него, тъй като в последните сезони често Димитров отива от едната към другата крайност и търси своя собствен облик на корта.

За нас оставя единствено да се надяваме Данте Ботини действително да съумее да пренесе най-доброто от идеите си върху нашето момче и двамата да се сработят по максимално удачен начин, за да виждаме един уравновесен и непримирим Григор през 2021-а година!

 

 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Какво да очакваме от партньорството между Григор Димитров и Данте Ботини? Калоян Соколов
Теми:  
atp | Анализи | григор димитров | данте ботини

Коментари





Следвайте ни в Facebook