Какво научихме от Australian Open 2019?

от в 23:02 на 29.01.2019
В
С първия турнир от Големия Шлем за годината вече зад гърба ни можем да вперим поглед върху събитията от последните две седмици в света на тениса - а те не бяха малко...

Видяхме в действие новото правило с тайбрек до 10 точки при 6:6 в петия сет, множество трилъри, изненади, както и нови и стари шампиони. Нека сега разгледаме 5-те най-важни извода, които можем да си направим от изминалия Аустрелиън Оупън:

1. Новак Джокович отново се утвърждава като безспорен доминант в мъжкия тенис 

Новак Джокович все повече напомня за най-добрите си години, печелейки категорично мъжкия турнир - своя 15-ти трофей от Големия Шлем, както и третия си пореден такъв. Представянето му от четвъртфиналите до края на надпреварата бе изключително впечатляващо, като сърбинът не допусна нито един пробив и направи едва 25 непредизвикани грешки общо за трите мача. Много специалисти определят Джокович като евентуален претендент за спечелване поне на още 1-2 Шлема през тази година, а някои смятат, че той ще успее и да спечели Календарен Шлем.

По начина, по който Ноле играе, това изглежда абсолютно възможно, а успее ли да запази мотивацията си, както и да се предпази от контузии, до края на годината можем да станем свидетели и на този феномен.

2. Младоците навлизат все по-успешно в тура

Макар Джокович и Надал да се справиха категорично с т.нар. NextGen - състезатели от следващото поколение, младоците взеха не малко скалпове по време на турнира. Най-голямата им находка бе Роджър Федерер, който загуби от гръка Стефанос Циципас. Стефанос, от своя страна, достигна чак до полуфиналите на Аустрелиън Оупън, а правейки това на толкова млада възраст е изключително постижение. Друг млад тенисист, който навлезе дълбоко в турнира, бе Франсес Тиафо.

Американецът достигна до четвъртфиналите, като в четвърти кръг отстрани не кой да е, ами българина Григор Димитров. Талантливите Денис Шаповалов и Даниил Медведев също направиха впечатление, като само те съумяха да вземат по сет на шампиона Новак Джокович.

3. Наоми Осака се превръща в новата супер звезда на женския тенис

Някои специалисти наричат японката ,,новата Серина" и има защо. Наоми спечели първия си трофей от Големия Шлем на ЮС Оупън 2018-та, а вторият ѝ триумф в турнирите от Шлема дойде още в следващия ,,Мейджър", в който младата тенисистка взе участие.

Японката показва постоянство, не особено типично за женския тенис, в най-големите надпревари, стабилни и плътни удари от дъното на корта, непримиримост и борба за всяка точка, както и завидна психическа устойчивост, която тя демонстрира най-вече в супер сблъсъка на финала срещу Петра Квитова, както и на финала на ЮС Оупън в противоречивия мач срещу идолката си.

Именно всички тези качества карат специалистите да оприличават 21-годишната Осака като следващата супер звезда на женския тенис.

4. На Григор Димитров му предстои още много работа

Изглежда, че новото сътрудничеството с Андре Агаси все още търпи развитие и силните резултатите няма да дойдат още в началото на сезона.

Григор започна годината с разочароваща загуба от Кей Нишикори в Бризбейн, срещу когото водеше с 4:1 във втория сет, но след това допусна обрат до 5:7.

Представянето на Гришо в Мелбърн бе по-задоволително, като българинът достигна до четвърти кръг, но там бе повален от Франсис Тиафо в четири сета. Старите проблеми отново се обадиха в този мач - липса на решителност, двойни грешки в най-неподходящите моменти, както и прекомерна пасивност в играта. Върху всички тези компоненти трябва да се наблегне, а на нас ни остава да се надяваме, че легендата Агаси ще допринесе за значителен импулс в представянето на българина.

Такъв обаче ще е небходим много скоро, защото Гришо за жалост ще изпадне извън топ 30, след като поради контузия ще пропусне турнира в Ротердам, където миналата година достигна до финал, като това ще му коства загубата на 300 точки.

5. Никола Маю и Пиер-Юг Ербер се утвърждават като един от най-успешните тандеми в историята

Френското дуо Маю и Ербер осъществиха двойковия Кариерен Шлем, след като спечелиха тазгодишния Аустрелиън Оупън.

По този начин двамата вече имат титла от всеки турнир от Големия Шлем - изключително постижение, нареждащо двойката сред най-добрите такива в историята на тениса. Още повече, те са едва осмата двойка, която може да се похвали с такова отличие.

Така двамата стават първи в ранглистата по отбори на двойки, а в индивидуалната ранглиста по двойки трети ще бъде Никола Маю и четвърти - Пиер-Юг Ербер.

6. Анди Мъри обяви, че скоро ще се откаже от тениса

Анди Мъри със сълзи на очи обяви, че болката не го напуска и ще се откаже от професионалния тенис. Той се надява да издържи до Уимбълдън и там да изиграе своя последен мач. Британицът свика пресконференция в Мелбърн – 2 дни преди Australian Open да започне и в едно емоционално изявление в което споделк, че последните 20 месеца за него са били истинско мъчение. Болката в хълбока все още не е отминала, въпреки операциите, на които се подложи и всичките рехабилитации. Той може би ще се оперира още веднъж, ала не за да се завърне на корта, а за да води един нормален  семеен живот, заяви Анди. Целта на трикратния шампион от турнирите от големия шлем си е да издържи до домашния си турнир Уимбълдън, където и да се оттегли, но това ще стане само ако се чувства в добра кондиция. Там Анди има две титли през 2013 и през 2016, когато завоюва и последният си трофей „мейджърите“ до момента.

Повече за състоянието на Мъри в момента!

Вижте какво казаха останалите звезди от тура по въпроса за отказването на Мъри:

https://m.youtube.com/watch?v=DZ8d-LcjZlQ&feature=youtu.be

 

Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Какво научихме от Australian Open 2019? В

Коментари





Следвайте ни в Facebook