Какво научихме от Уимбълдън 2019?

от в 16:09 на 15.07.2019
В
Изглежда и този сезон навлиза във втората си половина, а вече третият турнир от Големия Шлем за годината е зад гърба ни. Станахме свидетели на множество изненади, качествени двубои, оспорвани мигове, класически сблъсъци, както и нововъведения финален тайбрек в петия сет, при това именно при финалния мач в мъжката надпревара поединично. Съответно можем да си направим и множество изводи и заключения от случилото се, а именно:

1. И на 37 Роджър Федерер продължава да блести с извънземен тенис:

,,Маестрото" не спира да изумява. Не само че през тази седмица Роджър Федерер спечели рекордния си стотен двубой на ,,свещената трева" в Лондон; швейцарецът също така победи един от най-големите си съперници в своята кариера - Рафаел Надал, на полуфиналите, за да достигне до изключително драматичен финален двубой срещу световния номер едно и защитаващ титлата си - Новак Джокович. В него 37-годишният тенисист не разочарова и държа през цялата среща изключително високо ниво на игра, което го доведе до две поредни шампионски точки за девета титла на Уимбълдън, но тогава световният номер едно напомни за себе си, като в крайна сметка Джокович защити титлата си. Все пак феноменалното представяне на неостаряващия швейцарец ни доказа за сетен път, че той никога не бива да бъде отписван. С подобна игра Федерер може да бъде сред световния топ елит още редица сезони, като той демонстрира, че на такава възраст все още нищо не е свършило, заявявайки на церемонията по връчване на трофея след края на срещата: ,,Надявам се да съм вдъхновил другите 37-годишни, че това все още не е краят."

Резултат с изображение за roger federer wimbledon 2019

2. Новак Джокович отново се доказа като ,,ментален гигант":

Новак Джокович и обърнати мачове от наглед безнадеждни ситуации. Един доста познат сценарий, нали? За пореден път в своята кариера феноменалният сърбин спечели ,,загубен" мач, в който съперникът му сервираше за трофея при 8:7 и 40:15 на сервис в решителния пети сет. Ноле обаче остана хладнокръвен в най-напрегнатите моменти и със завидно спокойствие световният номер едно се завърна в мача само за да съумее да спечели последният тайбрек при 12:12. Нещо повече - макар че Федерер видимо бе по-добрият тенисист на корта във финалния мач, след като швейцарецът водеше във всеки показател в статистиката с изключение на непредизвиканите грешки, където също броят на неточностите бе сравнително близък един до друг, Джокович бе изключително стабилен в най-важните моменти, спечелвайки прекомерната част от ,,големите точки". Доказателство за това са и трите дълги гейма, спечелени именно от ,,Джокера", който всъщност не е допуснал нито една непредизвикана грешка в рамките и на трите тайбрека. Отделно Ноле не за пръв път осъществява подобен феноменален обрат - през 2011-та на полуфинала на ЮС Оупън Джокович се намира в подобна ситуация, като отново срещу Федерер сърбинът печели последния сет, след като швейцарецът води с 5:3 40:15 и сервис. Тогава обаче последва ,,онзи" феноменален ретур, положил основите за това, което щеше да се случи. През 2012-та година на финала в Шанхай пък Джокович изостава със сет, 4:5 и пробив пасив при сервис на Анди Мъри, който води и с 30:0 в гейма си. В последвалата точка Новак изиграва хот-дог, преди в крайна сметка да спечели точката, а след още три разигравания пробивът е върнат. В последвалия тайбрек Мъри достига до още няколко мачбола, но сърбинът е сякаш непобедим; той печели дългия гейм, а след това - и третия сет, с което и трофея в китайския град. Най-свежият пример за поредния невероятен похват на сърбина бе на тазгодишния Ролан Гарос, където в полуфиналния мач Доминик Тийм сервираше за победата в петия сет, водейки с 5:3 гейма и 40:15 на свой сервис. Джокович обаче отново е прекалено солиден във важните моменти и съумява да изравни резултата, но този път до обрат не се стига, тъй като Тийм запазва спокойствие и при 6:5 след светкавичен форхенд уинър слага край на надеждите на Новак за поредния фамозен ,,ремонт". Все пак това отново показва на какво е способен Ноле, и че той никога не бива да бъде отписван.

Резултат с изображение за novak djokovic wimbledon 2019

3.  Нов финал за Серина - ново горчиво поражение:

За трети път в рамките на една година Серина Уилямс достига до финал на турнир от Големия Шлем, след като е разчистила схемата си безметежно до заключителния двубой на надпреварата. Този път Серина бе изключително убедителна до финалната среща, като тя бе отявления фаворит в мача срещу Симона Халеп, срещу която американката има и доста обнадеждаващ баланс. Въпреки това Халеп изигра може би най-силния двубой в кариерата си в неделя, докато Уилямс - един от най-слабите си такива. 23-кратната носителка на ,,Мейджър" турнири допускаше безброй грешки, като неточностите валяха от абсолютно всяка позиция на корта. Наблюдава се една психическа бариера със Серина Уилямс и финалите на турнирите от Големия Шлем, датираща още от миналогодишния Уимбълдън. Тогава Серина бе спряна на финала от Анджелик Кербер, която ѝ даде едва шест гейма в рамките на около час игра. На ЮС Оупън пък Уилямс отново бе категорично надиграна, този път от Наоми Осака, която отново даде на американката едва шест гейма, но този мач е известен и с фиаското на Уилямс, която явно прекалено трудно преглъщаше тежката загуба. През изминалата неделя пък Халеп даде само четири гейма на Серина, която загуби след по-малко от час игра в един от най-кратките женски финали в историята на Уимбълдън.

Резултат с изображение за serena williams wimbledon 2019 sad

4.  Младото поколение още не е готово за големите трофеи:

Станахме свидетели на множество карикатури и хумористични публикации, които целяха да иронизират т.нар. ,,NextGen" тенисисти или младото поколение, което обаче видимо все още не е готово да поеме щафетата. Двама от водачите на новото поколение в лицето на Стефанос Циципас и Александър Зверев загубиха още в първия кръг на тазгодишния Уимбълдън. Междувременно ,,Голямата тройка" в лицето на Роджър Федерер, Новак Джокович и Рафаел Надал продължават да достигат до финалните кръгове на най-големите надпревари, като вече феновете спекулират, че именно тези трима състезатели ще обират трофеите и до 2060-та година!



5.  Григор Димитров все още не е намерил правия път:

Много от нас, феновете на Григор Димитров, се надяваха на добро представяне от страна на нашата първа ракета на един от любимите нему турнири. С оглед на жребия всички ние си мечтаехме за осминафинален сблъсък срещу Новак Джокович или поне за възможност за реванш срещу Феликс Оже-Алиасим във втори кръг, който победи Гришо в откриващия му мач в Куинс. До втори кръг обаче не се стигна, след като Димитров допусна една от най-нелепите загуби в своята кариера - българинът водеше с 2:0 сета и на два пъти бе повел с пробив в третия, като при 6:5 гейма той сервираше и за победата в срещата, но французинът, играещ първия си мач на трева на ниво АТР, съумя да постигне ,,пълен ремонт" срещу дотогава доминиращия българин. Тази загуба определено ще бъде запомнена като една от най-горчивите такива в кариерата на Григор, който след ранното си напускане на Уимбълдън реши да вземе участие на турнира от серията ,,АТР 250" в Атланта, където се надяваме, че той ще пожъне нови успехи!

Резултат с изображение за grigor dimitrov sad wimbledon

Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Какво научихме от Уимбълдън 2019? В

Коментари





Следвайте ни в Facebook