Карлос Алкарас срещу Каспър Рууд - анализи, очаквания и коефициенти

от в 16:06 на 11.09.2022
Калоян Соколов

Карлос Алкарас и Каспър Рууд са последните двама оцелели в тазгодишното издание на Откритото първенство на САЩ, които през днешния ден предстои да се изправят един срещу друг, за да решат съдбата на титлата. Норвежецът вече има опит в подобни сблъсъци, след като по-рано през годината достигна до заключителния двубой на Ролан Гарос, докато за 19-годишния тенисист това ще бъде дебют в подобна фаза на турнир от Големия шлем. Това обаче далеч не намалява шансовете на младока, който влиза като фаворит в днешната среща, стартираща в 23:00 часа българско време, а дотогава нека поразсъждаваме какво бихме могли да очакваме от двамата финалисти.

Какви са предимствата на Алкарас и как би могъл да победи?

Досега тийнейджърът е спечелил и двата си досегашни мача със скандинавеца, като не е губил нито един сет в тях. Особено удачен за сравнение е финалът им от Мастърса в Маями, когато испанецът спечели със 7:5 6:4, защото видяхме как би изглеждала битка между тях на твърди кортове, а и оттогава е изминала само около половин година. Тогава подгласникът от Ролан Гарос беше напълно равностоен в средни и дълги разигравания, само че кратките точки неизменно отиваха в актива на Карлитос. Младокът беше спечелил внушителните 36 от 41 точки на собствен сервис, когато размените не надвишават повече от 3 удара.

Това се дължи главно на причината, че неговият съперник беше крайно неубедителен на ретур и обикновено само подсичаше топката, което даваше възможност на Алкарас да атакува веднага. Норвежецът посрещаше изтеглен прекалено назад, а това даваше възможност на ибериеца да използва умело своя кик сервис, чрез който тормозеше сериозно бекхенда на Рууд и впоследствие получаваше лесна възможност да завърши в близост до мрежата, където беше безкомпромисен.

В момента обаче норвежецът разполага със значително подобрен ретур и обратен удар, така че едва ли ще станем свидетели на същото развитие. Този път смятам, че тийнейджърът трябва да насочи натиска си към силния удар на опонента, а именно форхенда. Шампионът от Мадрид разполага с достатъчно мощ, за да не се притеснява от последвалия отговор на скандинавеца. Така Алкарас  ще застави Рууд да покрие своя форхенд ъгъл и ще го постави в много неприятна позиция, когато реши да приключи точката и смени посоката, тъй като бекхендът на седмия в света е особено колеблив, когато бива изпълняван в движение.

Тази тактика ще принуди Каспър да изпълнява редовно подсечени бекхенди, което ще е пагубно за него, имайки предвид офанзивните качества на 19-годишния състезател, който може с лекота да се придвижи към филето и безпроблемно да завърши защитното изпълнения на по-нискоранкирания играч. Друго ключово предимство за испанеца е невероятното му умение да контраатакува. Рууд често се изтегля на форхенд с идеята да нанесе уинър по правата, само че тогава оголва сериозно пространство от половината си, а Алкарас има нужните качества, за да достигне до агресивното продължение на съперника и да насочи топката в свободата част от корта.

Как Рууд може да се противопостави?

Петият поставен е много зависим от своя дланов удар и трябва да бъде по-добър в този компонент от миналогодишния четвъртфиналист. Важно е норвежецът да упражнява постоянен натиск от тази си страна, но не и да се опитва да търси бърза развръзка на всяка цена, бивайки твърде респектиран от бързината на фаворита.

Рууд просто трябва да конструира внимателно разиграванията и да дочака предизвиканата грешка от другата страна на мрежата. Не бива да забравяме, че Алкарас вече изигра цели три поредни петсетови мача и може краката му да не работят по същия начин, когато е принуден да се отбранява.

Категорично е и превесът на световния номер седем по отношение на първото подаване. Сервисът и ретурът са двата най-ключови елемента за развръзката на всяка една среща и определено скандинавеца има своите аргументи в това направление, тъй като печели далеч повече точки с помощта на началния си удар, а самият Карлитос често има свойството да допуска директни грешки от посрещане.

Очаквания и коефициенти

 Смятам, че мачът е на ракетата на младока и статистиката е достатъчно показателна по въпроса. Рууд досега не е отсранил нито един тенисиист от топ 20 и сега ще се изправи срещу предизвикателство, което в миналото е показвал, че не е готов да преодолее, Всичко това ме кара да предричам победа с 3:1 сета в полза на третия поставен.

Букмейкърите са на абсолютно същото мнение и предлагат ставка от едва 1.44 за младока, докато шансовете на Рууд за успех се котират на 2.87, макар че подобни предвиждания често са били опровергавани, като за нас остава надеждата, че ще станем свидетели на едно първокласно тенис шоу. Двубоя по традиция пък ще може да наблюдавате на обичайните линкове в Tennis.bg!

 

 

 

 

 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Карлос Алкарас срещу Каспър Рууд - анализи, очаквания и коефициенти Калоян Соколов
Теми:  
atp | us open 2022 | Анализ | карлос алкарас | каспър рууд | превюта | превюта и анализи

Коментари





Следвайте ни в Facebook