Карлос Алкарас срещу Новак Джокович - анализи, коефициенти и очаквания

от в 09:50 на 09.06.2023
Калоян Соколов

Време е за голямото шоу в Париж! Карлос Алкарас и Новак Джокович ще излязат този следобед в полуфинален сблъсък на Ролан Гарос, като почти всички специалисти очакват това да е същинският финал в турнира. Джокович играе за спечелването на рекордна 23-та титла в историята на Големия шлем, а освен това има реални шансове да измести младока от световния връх, ако днес го победи и впоследствие завоюва трофея.

Алкарас пък ще се опита да докаже, че неслучайно е пред легендарния сърбин в подреждането на ATP и една победа в Големия шлем определено до голяма степен ще ни покаже как вече имаме смяна на поколенията и именно 20-годишният състезател е новият доминант в спорта. Битката между двамата най-добри тенисисти в света ще стартира в 15:45 часа българско време, а нека с вас да поразсъждаваме как всеки от тях би могъл да достигне до успеха:

Съперничество:

Досега двукратният шампион и испанецът са се срещали само веднъж, когато през миналата година Карлитос надделя след тайбрек в третия сет на полуфиналната фаза от Мастърса в Мадрид. Оттогава обаче Алкарас е прогресирал изключително много в играта си, а също така балканецът тогава не се намираше в пикова форма, така че не смятам въпросната среща за особено сериозен фактор. 

Истината е, че топ поставеният играе по-добре в хода на целия турнир, но тенисът е битка на стилове и всеки мач е напълно независим от предходния. Точно поради това, то досегашните двубои не са от толкова голямо значение, защото Джокович може да предложи съвсем друго изпитание пред световния номер едно, както и обратното.

Какво би могло да изведе Карлос Алкарас до успеха?

Носителят на трофея от US Open разполага с един от най-добрите кик сервиси в тениса, чрез който е способен да затрудни сериозно дори човек с ретурите на неговия днешен съперник. Ноле е безспорен доминант по отношение на посрещането в историята на тениса, но има трудности, щом топката е насочена към неговия бекхенд и се вдига над нивото на раменете му.

Тогава обикновено ще последва сравнително къс ретур, а младокът е в състояние да завършва топката непрекъснато чрез бързи комбинации, пласирайки уинър още след втория удар. Водачът в схемата би могъл също така да прибягва до смяна на темпото с високи дълбоки топки, които биха му дали възможност да атакува мрежата, където се чувства изключително уверен в собствените си възможности.

Условията също са сериозен бонус за ибериеца, защото кортът ще му позволи да има нужното време, за да доминира с безпощадния си форхенд и цялостно да задава темпото на игра. "Филип Шатрие" е вероятно едно от най-бавните тенис съоръжения, а това се превръща в сериозен проблем, когато от другата страна на мрежата е застанал състезател, който достига и до наглед най-невъзможните топки.

Вариацията на Алкарас е друго негово сериозно предимство. Категорично световният номер едно е състезателят с по-разнообразна селекция от удари и обича да рискува точно в моментите на най-сериозно напрежение.

Това е коренно различен подход с този на по-опитния тенисист, тъй като той просто се превръща в една стена за връщане на топки, която не може да бъде преодоляна, но Карлитос определено не е Карен Хачанов, чийто тенис е напълно едноизмерен и може да изненада Джокович с къси топки и атаки към мрежата във всеки един възможен момент.

Къде се крият предимствата на Новак Джокович?

36-годишният ветеран е изиграл невероятните 44 полуфинала в Големия шлем, докато това ще е едва вторият такъв за неговия опонент, но не вярвам това да е чак толкова сериозен бонус за Джокович, защото Алкарас вече е "мейджър" шампион и десетки път ни е доказал как не се страхува от най-големите предизвикателства в спорта.

Двукратният шампион би могъл да заимства подхода на Яник Синер, тъй като именно италианецът се явява вероятно най-тежкият съперник досега в кариерата на Алкарас, а Джокович и Синер имат доста сходства в играта си. Балканецът трябва да се опита да е значително по-агресивен от обикновено, отнемайки от времето за реакция на топ поставения.

Испанецът се чувства много по-комфортно, когато води играта и необезпокоявано може да изпълнява своя форхенд с широк замах, само че Ноле трябва да елиминира това негово предимство и да се старае разиграванията да бъдат неутрални. По този начин мощта на по-високоранкирания играч ще бъде в голяма степен неутрализирана и той ще търси агресивни продължения от крайно неизгодни позиции на корта, което ще доведе до сериозен брой непредизвикани грешки от неговата ракета.

Определено сърбинът има предимство в най-важната категория, а именно комбинацията между сервис и ретур. Джокович би трябвало да печели повече лесни точки с началния си удар, както и да вкарва повече топки в игра, щом застане на линията за посрещане, а това може да направи разликата при толкова изравнени сили на корта.

Очаквания и коефициенти:

Ако има играч, който никога не можеш да отпишеш, то това е Новак Джокович, но дори пред него вече има лимити и ми е трудно да повярвам, че и този път неразрушимата психика на сърбина ще му позволи да пречупи световния номер едно, имайки предвид, че клей сезонът далеч не върви по план за 22-кратния шампион от Шлема, който не е имал реален тест досега в надпреварата и не съм сигурен, че ще има силите да устои на вихрения тенис в изпълнение на състезателя в най-добра форма от началото на Ролан Гарос.

Букмейкърите също дават известно предимство на Алкарас, предлагайки коефициент от 1.44 за негов краен успех, докато ставката на сърбина показва 2.75, макар че тези предварителни прогнози не са гаранция за развитието на срещата и ние се надявам, че ще станем свидетели на едно незабравимо тенис зрелище, което вие ще може да наблюдавате на обичайните линкове в Tennis.bg!

 

 


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Карлос Алкарас срещу Новак Джокович - анализи, коефициенти и очаквания Калоян Соколов
Теми:  
atp | Анализ | анализи и истории | анализи и превюта | истории и анализи | карлос алкарас | новак джокович | превюта | превюта и анализи | ролан гарос

Коментари





Следвайте ни в Facebook